Vlaamse Overheid

Waaslandtunnel verandert vanaf vandaag

Antwerpen: Verkeerssituatie Waaslandtunnel verandert vanaf vandaag

Vlaamse overheid

donderdag 18 augustus 2011

De verkeerssituatie aan de Waaslandtunnel, beter bekend als Konijnenpijp, in Antwerpen-centrum wijzigt vanaf vandaag (donderdag 18 augustus). Dat is een gevolg van de werkzaamheden, die sinds 2 augustus plaatshebben. Een ingreep die vooral de veiligheid sterk verbetert. Wie voortaan naar Linkeroever wil, moet een nieuw traject volgen langs de Italiëlei. De herinrichting heeft ook een impact op bovenlokaal verkeer, dat de Konijnenpijp gebruikt als (sluip)weg om de ring om Antwerpen te vermijden.

Het opzet van de ingreep is om de veiligheid aan de Tunnelplaats sterk te verbeteren. Vooral het kruispunt van de Tunnelplaats met de Italiëlei is momenteel zeer gevaarlijk. Wie op de Italiëlei rijdt (komende van de Meir) en de Tunnelplaats wil opdraaien, moet immers rekening houden met twee kruisende verkeersstromen (Italiëlei en de parallelweg). Die tweede, kruisende verkeersstroom wordt erg vaak over het hoofd gezien, wat heel wat ongelukken veroorzaakt. Een tweede pijnpunt dat de herinrichting wenst aan te pakken, zijn de dagelijkse bewegingen aan de Konijnenpijp. Tijdens de ochtend- en avondspits wordt vrij frequent één tak van de tunnel afgesloten, om een maximale doorgang stadin- of uitwaarts te krijgen. Die ongezonde situatie verdwijnt.

Een nieuwe inrichting

De aanpassingen gebeuren uitsluitend aan de omgeving van de Tunnelplaats, dus langs de kant van Antwerpen-centrum. De belangrijkste verandering is dat de parallelweg van de Italiëlei (komende van het noorden, richting Meir) vanaf de Koeikensgracht uitsluitend bedoeld zal zijn voor verkeer dat richting Linkeroever wil. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft net voor het kruispunt met de Koeikensgracht een doorsteek gemaakt naar de middenberm voor wie (komende uit het noorden) op die parallelweg rijdt, maar niet over de Schelde moet zijn. Het doorgaande verkeer op de Italiëlei wordt dus afgeleid naar de hoofdbaan in het midden, om daar het kruispunt met de Tunnelplaats over te rijden. Zo verdwijnt die tweede, gevaarlijke kruisende verkeersstroom aan het kruispunt Italiëlei - Tunnelpaats. Er is één uitzondering op die nieuwe regel: bussen van De Lijn kunnen het kruispunt wel nog langs de parallelweg kruisen.

Ook de Tunnelplaats zelf kent een aantal wijzigingen. Zo worden de Ankerrui (kruispunt Ankerrui - Tunnelplaats) en de Zwedenstraat (kruispunt Zwedenstraat - Italiëlei) afgesloten. Wie van op de Kaaien naar Linkeroever wil, rijdt voortaan via de Koeikensgracht naar de Italiëlie, om zo mee in te schuiven (op de parallelweg) richting Tunnelplaats. Verder veranderen ook de markeringen op de Tunnelplaats, zodat het verkeer via ritsbewegingen op één rijstrook wordt gebracht. Dat betekent dat de tunnel voortaan steeds in beide rijrichtingen open kan blijven.

De Waaslandtunnel is een gekende baan voor (sluip)verkeer dat richting E17 (Gent) rijdt, maar het drukke verkeer op de Ring om Antwerpen wil vermijden. Zeker voor die bestuurders raadt het Agentschap Wegen en Verkeer de Konijnenpijp af. De nieuwe inrichting betekent een veiligere omgeving, maar ook een hogere concentratie van verkeer op de parallelweg van de Italiëlei.

Afwerken ingreep

Hoewel de nieuwe situatie vanaf morgen geldt, is de ingreep zelf nog niet volledig achter de rug. Naast de aanpassingen aan de markeringen, komen er nog onder meer afsluitingen aan het kruispunt Ankerrui - Tunnelplaats en Zwedenstraat - Italiëlei. Beide straten zijn al door middel van markeringen afgesloten, maar krijgen ten laatste volgende week ook nog een betonnen afsluiting. Dat moet helpen om de nieuwe verkeerssituatie afdwingbaar te maken.