Gemeente Zutphen

convenant energiebesparing supermarkten

De gemeente Zutphen is toegetreden tot het convenant energiebesparing supermarkten. Dit is een landelijk project waarbij concrete afspraken zijn gemaakt over energiebesparende maatregelen bij supermarkten tot 2015. Het afdekken van koel- en vriesmeubelen is daar een belangrijk voorbeeld van.

Bij een gemiddelde supermarkt komt 62% van het elektriciteitsverbruik voor rekening van koelen en vriezen.

De zogenaamde `open' koel- en vriesmeubelen verbruiken veel energie. Door gebruik te maken van gesloten systemen kunnen de supermarkten bijna de helft van de koel-energie besparen.

Controlebezoeken

Volgens afspraken binnen het covenant kijken de milieucontroleurs van de gemeente naar de energiebesparing door de afdekking van koel- en vriesmeubelen. Daarnaast adviseren de controleurs ook op andere besparingsmogelijkheden voor energie en gas. Veel supermarkten hebben zich ook al aangesloten bij het convenant. Daarnaast verplicht de Wet Milieubeheer bedrijven met een verbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas om energiebesparende maatregelen te nemen als die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

De komende tijd maken de milieucontroleurs van de gemeente afspraken met alle supermarkten binnen de gemeente Zutphen voor een controlebezoek. Dit geldt ook voor de supermarkten die onder het eerder genoemde verbruik zitten. Want ook bij kleinere supermarkten kan energie bespaard worden als het gaat om koeling, verwarming en verlichting.

Zutphen energieneutraal

Toetreding tot het convenant sluit prima aan bij de ambitie van Zutphen Energieneutraal. Het doorvoeren van alle rendabele energiebesparende maatregelen bij supermarkten kan een besparing van 40% opleveren.