CDA


Omtzigt: Geef vrijwilliger plek in geefwet
donderdag 18 augustus 2011

Staatssecretaris Weekers heeft een brief over de geefwet naar de Tweede Kamer gestuurd. De geefwet maakt het fiscaal aantrekkelijk om geld aan goede doelen te schenken. Het woord vrijwilliger komt in die brief echter niet voor, terwijl vrijwilligers toch de spil zijn van heel veel verenigingen en andere goede doeleninstellingen. Nederland is zelfs koploper in vrijwilligerswerk. Het ontbreken van de vrijwilligers in de brief is zeer verbazingwekkend, stellen CDA woordvoerder Pieter Omtzigt en Carola Schouten, woordvoerder van de Christen Unie. Bedrijven komen in die brief wel uitgebreid aan bod, terwijl die juist maar een beperkte bijdrage leveren.

Â

De Tweede Kamer is met de aangenomen motie Omtzigt/Schouten (CDA, CU) heel helder geweest: in de geefwet horen vrijwilligers hun plaats te krijgen. De wet moet niet alleen over groot geld gaan. Lokale verenigingen, inclusief sportverenigingen, muziekverenigingen, buurthuizen en scouting, moeten er een plek in krijgen. Al deze verenigingen komen voort uit de samenleving zelf. Juist in deze lokale initiatieven zit de grote kracht van Nederland. Daarom moeten juist die initiatieven gesteund worden met de nieuwe geefwet.

Â

Bij de geefwet gaat het om instellingen en gezelschappen die een goede doelenstatus moeten hebben. Omtzigt heeft over die benodigde status al eerder aan de bel getrokken. Het noemt het zorgelijk dat de belastingdienst middenin de zomer de goede doelenstatus van tientallen harmonieën en fanfares intrekt. Professionele symfonieorkesten en toneelgezelschappen houden die status wel. Dat betekent dat zij straks met belastingvoordeel een nieuwe viool kunnen kopen, maar dat de tuba van het amateurgezelschap wordt belast. Voor deze ongelijkheid is geen enkele goede reden te bedenken.

Â

Omtzigt: âWij zien de geefwet als een unieke kans om zaken in één keer goed te doen. Dus laten we de samenleving royaal de ruimte geven en laat de overheid vooral dienend zijn aan de samenleving in plaats van andersom, lokaal en nationaal.â