Gemeente Alphen aan den Rijn

flexibel bestemmingsplan

Centrum krijgt flexibel bestemmingsplan

Gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan een nieuw bestemmingsplan Groot-Centrum. De basis vormt het vastleggen van de bestaande situatie, maar het is ook flexibel om toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken. Zoals een nog sterkere centrumfunctie en de invulling van verschillende ontwikkellocaties. Op basis van inspraakreacties is het ontwerp bestemmingsplan op een paar punten gewijzigd.

Op 16 maart konden bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden voor het eerst kennis nemen van de plannen in het centrumgebied. Het bestemmingsplan ziet er vooral op toe dat bestaande situaties en functies zoveel mogelijk worden vastgelegd. De flexibiliteit zit vooral in ruimere bebouwingsmogelijkheden en de mogelijkheid om andere functies toe te staan, bijvoorbeeld van werk- naar woonfuncties en vice versa.

Hoofdwinkelgebied
Het centrum krijgt grofweg drie bestemmingen. Het hoofdwinkelgebied heeft de primaire centrumfunctie voor winkels en horeca. De aanloopstraten hebben een gemengde functie van winkels, horeca en wonen. En de rest van de dijkstraten zijn een overbrugging tussen centrum en de woonwijken.

Nieuwe ontwikkellocaties
De gemeente weet nu al dat binnen nu en 10 jaar meerdere locaties zich gaan ontwikkelingen. Deze zijn nog niet concreet in het bestemmingsplan verwerkt, omdat ze nu nog in een pril stadium zitten. Voorbeelden zijn een gedeelte van Bonifacius, de krijtfabriek aan de Raadhuisstraat en het Scala college aan het Burgemeester Visserpark. Na de inspraakreacties zijn er locaties aan toegevoegd, zoals de Nassaustraat, waar verschillende bedrijven waren gevestigd. En in de Wielewaalstraat/Raafstraat wordt mogelijk een nieuwe weg aangelegd.

Inspreken
Vanaf 25 augustus ligt het ontwerp bestemmingsplan voor zes weken ter inzage bij de informatiebalie in het stadhuis. Bewoners en ondernemers krijgen de gelegenheid de plannen te bekijken en eventueel zienswijzen in te dienen. Het bestemmingsplan Groot-Centrum is het gebied rondom de Oude Rijn en het centrum van Alphen aan den Rijn. (Voor Lage Zijde geldt een apart bestemmingsplan.) De raad heeft in oktober 2008 de nota van uitgangspunten vastgesteld.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn