Oranjefonds


Project van de week: Stichting Blijf Groep, Amsterdam

Niet meer geheim, maar wel veilig. Dat is het uitgangspunt bij het nieuwe Oranje Huis. Een Blijf van Mijn Lijf Huis voor vrouwen en kinderen die hier terecht kunnen voor ambulante hulp, crisisopvang en begeleid wonen. Uniek aan het project is dat er ook verbinding met de buurt gezocht wordt. Het Oranje Fonds steunt Blijf Groep Amsterdam met EUR 100.000,=.

Blijf Groep Amsterdam De Blijf Groep heeft een nieuwe methodiek ontwikkeld met behulp van het Ministerie van VWS. Centraal staat dat de Blijf van Mijn Lijf Huizen niet meer geheim zijn maar wel veilig. In de praktijk bleek namelijk dat de huizen toch niet zo geheim waren als in eerste instantie leek. Zo waren taxichauffeurs, instanties, familieleden en vrienden van opgevangen vrouwen vaak op de hoogte. In de nieuwe methodiek is een huis dus niet meer geheim maar midden in de buurt en zichtbaar.

Zo krijgt het huis een open karakter en wordt laagdrempelig voor iedereen die advies, informatie en hulp nodig heeft op het gebied van huiselijk geweld. Daarnaast is een onderdeel van de nieuwe methodiek dat aan beide partners hulp geboden wordt ook als er sprake is van een scheiding. Ook voor kinderen wordt er meer georganiseerd. Indien er echt sprake is van een zeer onveilige situatie dan wordt wel voor een geheim adres gezorgd.

Nieuwe methodiek, nieuwe huisvesting
Een dergelijke nieuwe methodiek vraagt om andere huisvesting en daarvoor is in 2008 een heel plan opgezet. Eind 2009 is de eerste paal geslagen van de nieuwbouw in de Alkmaarse wijk Overdie. In dit nieuwe gebouw worden eigentijdse woonvormen gecreëerd en allerlei typen hulp in 1 gebouw gebundeld: ambulante hulp, crisisopvang en begeleid wonen. Daarnaast zijn er allerlei maatregelen genomen om het pand op een moderne manier veilig te maken: professionele beveiliging, getraind personeel, camerabewaking, een veilige entree dmv een sluis, alarmeringssysteem inde spreekkamers, brandpreventie en een elektronisch sleutelsysteem voor cliënten. Ook is er een ruimte voor een slaapwacht zodat 24 uur per dag personeel aanwezig is. Om het pand toch een open en gastvrij karakter te geven, wordt er gewerkt met gastvrouwen (nieuwe functie binnen de Blijf Groep).

In het pand komen verder trainingsruimtes voor vrouwen en voor kinderen die training op het gebied van weerbaarheid, woede management, omgang met een (ex) partner kunnen krijgen. Kinderen krijgen extra speelruimte en een plek om in groepsverband hun verhaal te doen en hun ervaringen te verwerken. Centraal in de nieuwe methodiek is dat de cliënt niet alleen beschermd moet worden maar ook weerbaar gemaakt.

Verbinding met de buurt
Een ander aspect van de nieuwe methodiek is dat er meer verbinding met de buurt gemaakt wordt. Hulp van familie, buren, vrienden en professionals is van belang maar ook vrijwilligers in de buurt worden veel meer dan voorheen ingezet. Ze gaan dan ook actief buurtbewoners als vrijwilliger betrekken bij het huis. Andersom willen ze stimuleren dat cliënten ook activiteiten ondernemen in de buurt. Ontmoeting is van groot belang voor deze zeer kwetsbare doelgroep waarvan het overgrote deel laagopgeleid is. De helft is in Nederland geboren en de andere helft heeft een migrantenachtergrond.

Het Oranje Fonds heeft vorig jaar bijgedragen aan de methodiekontwikkeling op het gebied van vrijwillige inzet. Ten behoeve van de voorbereiding van de nieuwbouw en inbedding van het huis in de buurt is een beheergroep opgericht in 2009 waarin wijkbewoners, wijkondernemers, de directeur van een naburige school en het welzijnswerk zitting hebben. Het Oranje Huis participeert ook in de buurtevenementen. Buurtinitiatieven kunnen in de toekomst ook gebruik maken van de trainings- en ontmoetingsruimtes.

In 2009 is de nieuwe methodiek van het Oranje Huis beschreven en gepubliceerd in boekvorm en is er een grote conferentie georganiseerd door het Ministerie van VWS. Nationaal en internationaal is er veel belangstelling voor de nieuwe aanpak.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week
>