Inspectie beveelt Van Steijn werkzaamheden neer te leggen

Persbericht van Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 17 augustus aan psychotherapeut Van Steijn te Leerdam het bevel gegeven zijn praktijken te sluiten en zijn werkzaamheden als psychotherapeut / Gz psycholoog neer te leggen. De inspectie heeft ernstige twijfels dat Van Steijn in staat is tot het bieden van verantwoorde zorg. De inspectie constateert voorts dat Van Steijn niet bereid en/of niet in staat is betrouwbare informatie te verstrekken over zijn werkzaamheden en afspraken te maken over toezicht. De inspectie acht deze constateringen een ernstig risico voor de patiëntveiligheid.

Zeer recent ontving de inspectie meldingen waarin geklaagd wordt over de bejegening van patiënten en ex-medewerkers en over zijn praktijkvoering. Op het moment dat de inspectie de meldingen ontving liep er reeds een inspectieonderzoek naar de zorgverlening door Van Steijn aan cliënten van stichting In de Vrijheid te Wemeldinge. In dat onderzoek vond de inspectie aanwijzingen dat Van Steijn geen verantwoorde zorg bood aan de cliënten van deze stichting. Op grond van de bij de inspectie beschikbare informatie, ontstond er ernstige twijfel over het professioneel handelen van Van Steijn als psychotherapeut / Gz psycholoog. Dat was voor de inspectie aanleiding om een toezichtbezoek aan de praktijk van Van Steijn te brengen en hem aan te zeggen geen cliënten meer te behandelen totdat uit inspectieonderzoek zou blijken dat hij verantwoorde zorg kan leveren.

Bij een aangekondigd inspectiebezoek verklaarde Van Steijn op de dag van het bezoek ziek te zijn waardoor het bezoek niet door kon gaan. Kort daarna heeft de inspectie een onaangekondigd inspectiebezoek aan Van Steijn gebracht. Tijdens dat bezoek bevestigde hij de inspectie dat hij cliënten had gezien in de periode waarover hij eerder verklaard had ziek te zijn en ook niet werkzaam te zijn. Dit maakt de eerder verstrekte informatie in de ogen van de inspectie niet betrouwbaar. Ook kon Van Steijn geen informatie verstrekken over zijn waarnemingsafspraken. Ten slotte voldeed Van Steijn niet aan de eis van de inspectie om per ommegaande te bevestigen dat hij niet meer werkzaam is als psychotherapeut / Gz psycholoog.

Links:
http://www.igz.nl



Razende Robot Reporter