Gemeente Enschede

Persverklaring

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft in het kader van haar onderzoek naar de oorzaak van het instorten van de overkapping in aanbouw bij de Grolsch Veste op 7 juli j.l. een tussentijdse aanbeveling gedaan: `tijdens de herbouw moeten de bouwers en de opdrachtgever zorgen voor optimale stabiliteit en sterkte van de constructie.' Uit de voorlopige bevindingen van de onderzoeksraad blijkt dat de basisconstructie van de overkapping niet gereed was voordat werd gestart met de afbouw. `Dat de stabiliteit van de constructie tijdens de uitvoeringsfase ontbrak staat vast,' zo meldt de veiligheidsraad.

Reactie gemeente Enschede:
De gemeente Enschede sluit zich aan bij de oproep van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid om te komen tot een veilig bouwproces. De onderzoeksraad stelt onomwonden de oorzaak van het dakongeval vast. Het is noodzakelijk om de oorzaak hiervan te kennen voordat kan worden begonnen met de afbouw van de overkapping.
De tussentijdse aanbeveling van de onderzoeksraad is het uitgangspunt voor de verdere afbouw. Voordat kan worden begonnen met de voortgang van de bouw moet FC Twente als opdrachtgever zorgdragen voor een deugdelijk bouwplan waarin de kwaliteit en de veiligheid worden geborgd. Alle betrokken instanties (FC Twente, bouwcombinatie, Arbeidsinspectie en gemeente Enschede) moeten ervan overtuigd zijn dat de overkapping veilig kan worden afgebouwd. Voor die tijd zal niet worden gestart met de bouw. De Arbeidsinspectie ziet erop toe dat er op een veilige manier wordt gebouwd en de gemeente Enschede ziet erop toe dat er een veilig gebouw komt.
Burgemeester Den Oudsten: `Ik vind het een volkomen terechte aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en ik ben ervan overtuigd dat ze door opdrachtgever en opdrachtnemer volledig wordt opgevolgd. Iedereen heeft er baat bij dat er op een verantwoorde en veilige manier wordt gebouwd.'