CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Aanslagen in Zuid Israel

do 18-08-2011

Zeker vijf mensen zijn gedood en vijftien gewond vanochtend bij aanslagen in het zuiden van Israel. Een auto werd 24 kilometer ten noorden van Eilat beschoten door een anti-tank granaat. Bij de tweede aanval openden drie gewapende mannen het vuur op een bus die op weg was van Eilat naar Be'er Sheva. De IDF (het Israelische leger) vermoedt dat de aanvallers terroristen zijn uit Egypte, die al maanden vrijelijk opereren in de Sinaï, door het veiligheidsvacuüm dat ontstaan is na de Egyptische revolutie.

Ooggetuigen vertelden de Israelische media dat de drie aanvallers van buiten op de Egged bus schoten met automatische geweren. De bus was op dat moment in de buurt van Netafim, een checkpoint ten noorden van Eilat. De mannen droegen identieke overalls, zoals in het leger.

De bestuurder van buslijn 392 gaf gas en beval de passagiers op de grond te gaan liggen voor veiligheid. Hij reed naar een legerbasis in de buurt om daar de gewonden te laten verzorgen. Er is een zwaargewonde, de overige tien hebben gemiddelde tot lichte verwondingen.

De IDF is meteen een grote zoekactie naar de terroristen begonnen, maar raakte een mijn, waarbij soldaten zijn omgekomen. Er werd aangenomen dat de aanvallers terug zijn gegaan naar Egypte (de grens is slechts een kilometer van de plaats waar de bus werd aangevallen), maar er zijn berichten dat er zeker twee terroristen gedood zouden zijn. Militaire bronnen zeggen dat zij vermoeden dat de aanvallers onderdeel zijn van een terroristische cel die al een aantal weken, zo niet maanden, actief is in de regio.