Siemens

Persbericht

Den Haag, woensdag 17 augustus 2011

Wereldwijde bewaking en besturing door mobiele communicatie

Siemens breidt haar aanbod op het gebied van Teleservice (onderhoud/diagnose op afstand) en Telecontrol uit met drie nieuwe producten voor industriële remote access via mobiele radiocommunicatie. Met de CP 1242-7 communicatie module wordt de Simatic S7-1200 controller uitgebreid met een verbinding naar GSM/GPRS-netwerken (Global System for Mobile Communications/General Packet Radio Service). De communicatiemanagement-software Telecontrol Server Basic kan via het mobiele radionetwerk tot 5000 Simatic S7-1200 en Simatic S7-200 microcontrollers aansturen. De derde innovatie is de TeleService Adapter IE Basic met TeleService GSM-module voor inbelverbindingen, waarmee het mogelijk is om via mobiele radiocommunicatie onderhoud op afstand te plegen aan Simatic systemen. Met de industriële remote access oplossingen van Siemens kunnen installaties op afstand kostenefficiënt worden bewaakt, bestuurd en onderhouden. Ook ondersteunt de technologie de communicatie van machine tot machine (M2M).

De CP 1242-7 communicatieprocessor vormt een uitbreiding op de Siemens S7-1200 controllers en verzorgt de verbinding via het GSM/GPRSnetwerk. Exploitanten van installaties kunnen daarmee decentraal gelegen stations over de hele wereld kostenefficiënt per GPRS en via internet diagnosticeren, onderhouden en aansturen. Om de CP 1242-7 te kunnen gebruiken, is alleen een SIM-kaart met data abonnement of een speciale M2M overeenkomst nodig. Via SMS (Short Message Service) informeert het systeem de medewerker over de status van de installatie of over opgetreden storingen. Daarnaast maakt de CP 1242-7 toegang op afstand via internet mogelijk. De toegang vindt plaats via een computer met internettoegang en Step 7 V11 engineeringsoftware. Een ander toepassingsgebied is de M2M-communicatie, waarbij de ruimtelijk gescheiden installaties onderling rechtstreeks verbonden zijn en processen worden gecoördineerd.

De communicatiemanagement-software Telecontrol Server Basic dient als OPC-server voor de via het radionetwerk aangesloten Simatic-S7-200- en Simatic-S7-1200-controllers. Daarmee kunnen de data van maximaal 5000 aangesloten stations worden gebundeld en via OPC-interface voor HMI-systemen (Human Machine Interface) of Scada-systemen (Supervisory Control and Data Acquisition) ter beschikking worden gesteld. Toepassingsvoorbeelden zijn de continue data-uitwisseling of de centrale bewaking van wijd vertakte infrastructuur-faciliteiten, zoals watertoevoer- of afvalwatersystemen. Eén systeemintegrator kan een OPC-server voor meerdere klanten in bedrijf houden.

Derde innovatie van Siemens op het gebied van remote access is de TeleService Adapter IE Basic. Deze kan onder meer met de Teleservice GSM-module worden uitgerust, wat een draadloze toegang via een GSM-inbelverbinding tot een Simatic S7 of tot een andere ethernet deelnemer mogelijk maakt.

Mobiele radiocommunicatie wordt voor remote access toepassingen steeds belangrijker, omdat ze vergeleken met bekabelde systemen een grotere flexibiliteit tegen vaak lagere kosten biedt. Het wereldwijd verbreide GSM-netwerk vormt de basis voor uiteenlopende datacommunicatie op het gebied van industriële automatisering. Zo wordt met CSD (circuit switched data) data verstuurd via het mobiele-radionetwerk door het opzetten van een inbelverbinding. Met SMS worden meldingen in de vorm van korte tekstberichtjes naar het personeel gestuurd. GPRS maakt datatransmissie via mobiele internetverbindingen mogelijk. Met reeds beschikbare producten zoals quadband modems en met de nieuw geïntroduceerde componenten biedt Siemens de industrie een breed spectrum van oplossingen voor Teleservice en Telecontrol via het mobiele radionetwerk.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation & Drive Technologies, Robert Jan de Leede, Tel: (070) 333 1603,
E-mail: robert-jan.de.leede@siemens.com,
Internet: www.siemens.nl/simatic-net