Gemeente Dirksland


Voorbereidingen verlichte molen- en boerderijenroute: kinderen schilderen molenvlaggen en kuubkisten

Komende week gaan zoân 200 kinderen uit de bovenbouw van acht basisscholen verspreid over het eiland een grote schilderklus klaren. Met begeleiding van de kunstenaars Joek Luijckx, Marlies Verda en Mirian Zimmerman gaan zij zestien reusachtige molenvlaggen en zoân dertig met landbouwfolie omwikkelde kuubkisten beschilderen.

Dit gebeurt in het kader van de verlichte molen- en boerderijenroute Goeree-Overflakkee, die in september negen avonden lang te rijden is.

De feestelijke vlaggen zullen drie weken lang wapperen aan de wieken van de molens in Stad aan ât Haringvliet, Herkingen, Oude Tonge en Stellendam. In groepjes van twee schilderen de kinderen de meest bijzondere boerderijdieren. Ze worden vanaf 1 september a.s. in Herkingen, Ouddorp, Den Bommel en Sommelsdijk op het erf van een boerderij of in het weiland langs de doorgaande weg opgesteld. Evenals de molens, boerenbedrijven, woonboerderijen en andere karakteristieke panden langs de route worden deze kuubkisten ook aangelicht. Bezoekers zijn vanzelfsprekend van harte welkom om het resultaat van nabij te bekijken. Op onder andere www.isgo.nl en www.verlichteboerderijen.nl worden binnenkort de fotoâs geplaatst.

Lampen naar deelnemers
Het ISGO heeft prachtige herinneringen aan de verlichte boerderijenroute van 2007. Vandaar dat zij komend september eilandbreed inhaakt op het provinciaal culturele themajaar âLeve de Molens' door ditmaal een verlichte molen- én boerderijenroute te organiseren. Samen met de Molenstichting Goeree-Overflakkee, Sociëteit Rethorica, Stichting Podium en de Boerderijenstichting Zuid-Holland is een projectteam voortvarend aan de slag gegaan. Het resultaat is drie verschillende routes met ruim 90 deelnemers. Vrijdag 19 augustus starten deze mensen zelf met hun voorbereidingen. Zij halen op twee uitgiftepunten hun lampensets op, die nodig zijn voor het aanlichten. Dat gebeurt bij Landwinkel ât Zand in Den Bommel en op boerderij Lust en Last in Sommelsdijk. De deelnemers benutten de komende weken om hun molens, windturbine, veel agrarische bedrijven, woonboerderijen, historische schepen en diverse karakteristieke panden verlicht zo fraai mogelijk te tonen aan het publiek dat op de avonden van 1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 september tussen 19.00 en 22.00 uur verwacht wordt. Bij ruim 30 adressen is een of meerdere avonden âietsâ te doen. Dat iets varieert van âtoneel bij de molenâ, âmuziek op de deelâ en enkele exposities. Ook zijn er rondleidingen op akkerbouwbedrijven, is een melkrobot in actie te zien en kan men leren hoe plantenveredeling werkt.

Boekje en routekaart
Vanaf 31 augustus is een boekje met korte beschrijvingen en fotoâs van de deelnemende adressen beschikbaar. Bij het boekje hoort een routekaart en een programmaoverzicht. Het setje is voor ⬠2,50 te koop bij de VVVâs in Middelharnis en Ouddorp, de Brunawinkels in Middelharnis en Oude Tonge, boekwinkel Van der Boom in Sommelsdijk en drogisterij Molendijk in Ooltgensplaat. Ook de deelnemers die âs avonds te bezoeken zijn, verkopen ze. Op www.verlichteboerderijen.nl worden alle verkoopadressen vermeld. Vanaf komende week wordt de site regelmatig bijgewerkt, inclusief route en het programma per week. Â