Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 18-08-2011 Hoogte woonlasten eigenaar-bewoners ter discussie

De Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid de woonquote van eigen woningbezitters te rooskleuring voorstelt. Volgens de Woonbond valt daar behoorlijk op af te dingen.

Volgens de VEH zijn de woonlasten bijna EUR 400 per maand hoger door de kosten van regulier onderhoud, groot onderhoud en investeringen in woningverbetering. Als deze kosten worden meegeteld wordt de woonquote van eigen woningbezitters 38,6%, fors hoger dan de woonquote van huurders van 36,6%.

pages/nieuws/images/kortNieuws/hurenbetaalbaar.jpg Het is onduidelijk hoe de Vereniging Eigen Huis aan deze cijfers komt, maar ook los daarvan valt er nogal wat op af te dingen, zeker als ze vergeleken worden met de kosten van huurders.

Ten eerste moeten we ten aanzien van de kosten van regulier onderhoud vaststellen dat het zaken betreft die ook huurders zelf moeten bekostigen, zoals tuinonderhoud, schilderen, onderhoud CV-ketel etc. Ten tweede is het zo dat de kosten van groot onderhoud ervoor zorgen dat de woning zijn reële waarde behoudt, terwijl aan de andere kant de schuld door inflatie steeds minder waard wordt. En ten derde gaat het bij de kosten van woningverbetering (zoals dakkapel plaatsen, woningisolatie, carpool bouwen) om investeringen die het woninggenot vergroten en de waarde van de woning vergroten.

De Woonbond vindt dat de woonquote (huur plus overige woonlasten) van huurders (36,6%) in vergelijking met de woonquote van kopers (26,3%) onrechtvaardig hoog is, te meer daar huurders over het algemeen een lager inkomen hebben en minder woningkwaliteit. Als er discussie is over de juistheid van overheidscijfers over de woonlasten moet de verantwoordelijke minister, in dit geval minister Donner, duidelijkheid verschaffen.