FNV KIEM

Weinig banen voor oudere grafici

donderdag 18 augustus 2011

In tegenstelling tot de positieve werkgelegenheidscijfers die het CBS deze week naar buiten bracht, is de werkeloosheid in de grafische industrie gestegen naar het record van 14 procent.

Geen banen voor 50-plussers
Eind juni waren er 3.575 volledig werkeloze grafici. Meer dan de helft van hen is boven de vijftig en heeft weinig zicht op een nieuwe baan. Dit meldt het graficshe vaktijdschrift Pers in zijn editie van deze week. De cijfers worden genoemd in een interview met GOC onderzoeker Jos Teunen.

Voornamelijk ouderen zijn het slachtoffer zijn van aanhoudende ontslaggolf in de grafische industrie. Volgens Teunen is 'maar liefst 71 procent van de werkelozen 45 jaar of ouder' en 'meer dan de helft ouder dan vijftig jaar'.

Zorgelijk
Drie maanden geleden deed het CBS onderzoek naar de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat slecht één op de dertien 50-plussers aan de slag komt nadat zij werkeloos zijn geworden. Dat is acht procent.

In het interview met Pers geeft Teunen aan dat dit bekend is bij het ministerie van Sociale Zaken, vakbonden en politiek en wordt er hard gelobbyd voor aandacht voor deze groep, die na drie jaar werkeloosheid in de bijstand terecht komt.

FNV KIEM zet zich inderdaad in voor deze doelgroep. Via C3 probeert FNV KIEM mensen aan het werk te helpen via het project van-werk-naar-werk. In dat kader biedt FNV KIEM ook cursussen en opleidingen aan.