Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


72% vindt dat zorgkaartnederland.nl bijdraagt aan betere zorg

18 augustus 2011
ZorgkaartNederland.nl, de grootste waarderingssite voor de gezondheidszorg, draagt bij aan betere zorg. Dat vindt ruim 72% van de deelnemers aan een poll van het RTL Ontbijtnieuws van vandaag. De poll is uitgezet naar aanleiding van een artikel vandaag in de NRC Next over ZorgkaartNederland.nl.

Blij met uitkomst
Patiëntenfederatie NPCF, initiatiefnemer van ZorgkaartNederland, is blij met de uitkomst van de poll. NPCF-directeur Wilna Wind: "Het is goed om te zien dat ZorgkaartNederland zo gewaardeerd wordt. Blijkbaar voorzien we met de site in een behoefte om ervaringen over de zorg uit te wisselen. Dat zien we ook terug in de cijfers die dagelijks stijgen. Zorgkaart¬Nederland¬.nl bestaat nu anderhalf jaar en krijgt maandelijks inmiddels 480.000 bezoeken en meer dan 1800 waarderingen. Zo wordt ZorgkaartNederland met de dag waardevoller voor patiënten en zorgaanbieders."

Positieve waarderingen
De 54.000 waarderingen die inmiddels op ZorgkaartNederland staan zijn overwegend positief. "Bezoekers komen er niet voor 'doktertje bashen'", licht Wilna Wind toe. "Natuurlijk komen onvoldoendes voor, en als mensen een negatieve ervaring hebben moeten ze die ook kunnen delen mits deze aan de gedragscode voldoet. Maar zorgverleners krijgen over het algemeen positieve en waardevolle beoordelingen.

Gedragscode
Een vijfkoppige redactie ziet erop toe dat de reacties voldoen aan de gedragscode. Beledigingen, oproepen tot acties, scheldwoorden, Godslastering en discriminerende opmerkingen worden niet geplaatst. Maandelijks worden enkele tientallen mensen gevraagd om hun ervaring aan te passen volgens de gedragscode door bijvoorbeeld minimaal twee argumenten te noemen of door taalgebruik aan te passen.

Zorgverleners waarderen ZorgkaartNederland
Meer dan 550 huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten roepen op hun eigen praktijkwebsite patiënten op om hun ervaring te delen op ZorgkaartNederland.nl. Het Hagaziekenhuis en het Deventer Ziekenhuis vragen via flyers, website en informatieschermen aan patiënten om hun ervaring met het ziekenhuis te plaatsen op ZorgkaartNederland. Inmiddels hebben tientallen andere ziekenhuizen, instellingen en klinieken aangegeven interesse te hebben voor een betaalde profielpagina op ZorgkaartNederland.nl of een promotiepakket.

ZorgkaartNederland is een initiatief van Bohn Stafleu van Loghum (BSL) en De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en wordt gesteund door Zilveren Kruis Achmea. Sinds de start op 1 dec 2009 trok ZKN 3.815.500 unieke bezoekers.