Waterschap Dommel

Sint-Oedenrode

Opnieuw vermoeden botulisme in Sint-Oedenrode

Publicatiedatum : 18 augustus 2011

Waterschap De Dommel heeft in de siervijver De Kienehoef in Sint-Oedenrode dode eenden aangetroffen. Het waterschap heeft het vermoeden dat botulisme de oorzaak is. Het waterschap raadt iedereen aan extra zorgvuldig te zijn en onnodig contact met dit water te vermijden. Ook honden kunnen beter niet zwemmen in water met botulisme.

Een hoge temperatuur van het water, in combinatie met een geringe doorstroming, is een mogelijke oorzaak van botulisme. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten.
Bij het water wordt een waarschuwingsbord geplaatst. Het waterschap raadt dringend af dode dieren zelf op te ruimen, maar hierover contact op te nemen met het stroomgebiedskantoor Beneden Dommel en Zandleij van Waterschap De Dommel, via telefoon (0411) 661 060.

Ontstaan van botulisme

Botulisme komt vaak voor in de zomer en het voorjaar en heeft de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Dit type botulisme is niet schadelijk voor de mens.
Als ondiep water snel opwarmt kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. Deze bacterie komt voor in de grond, de waterbodem, vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk eiwitrijk voedsel, bijvoorbeeld kadavers van dode dieren, maakt de bacterie gif aan. Zodra levende dieren van deze dierlijke resten eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg. Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige dat gedaan kan worden om verder verspreiding van botulisme te voorkomen is het preventief ruimen van kadavers.