Gemeente Kaag en Braassem

LED-verlichting in Oude Wetering
Alkemadelaan

Sinds vorige week wordt de Alkemadelaan, tussen de rotonde de Meerkreuk en de brug over de Ringvaart, verlicht door nieuwe lichtmasten met energiezuinige LED-verlichting.

Verkeersveiligheid
Door de LED-verlichting wordt de Alkemadelaan veel gelijkmatiger verlicht en volstaat een lager lichtniveau. Door helder wit licht toe te passen in plaats van geel licht, is het zicht op details voor de weggebruikers op de weg verbeterd. Dit zorgt voor meer verkeersveiligheid. Een ander voordeel van de LED-verlichting is dat het licht beter op de weg is gericht met minder lichtvervuiling tot gevolg.

Financiële en milieutechnische voordelen
Ondanks de uitbreiding van het aantal lichtmasten op de Alkemadelaan, wordt, ten opzichte van de oude situatie, een energiebesparing van 4.215 kWh (44 %) per jaar bereikt en daarmee eenzelfde percentage aan CO2-uitstoot. LED-verlichting is duurder in aanschaf dan traditionele verlichting, maar de energiebesparing zorgt ervoor dat de extra kosten bij de aanschaf binnen 11 jaar terug zijn verdiend. Ook gaat LED-verlichting langer mee (20 jaar) en vraagt het minder onderhoud. Â