Nieuw-Vlaamse Alliantie




Leterme moet Europees coördinator voor IJzeren Rijn opeisen

klok 18 augustus 2011

Een Europees coördinator voor de IJzeren Rijn is mogelijk, maar vergt de instemming van de betrokken lidstaten. Die instemming kwam er tot op heden niet. Dat antwoordt de Europese Commissie op een vraag van N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels.

Over de reactivering van de IJzeren Rijn, de spoorlijn tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied, wordt al jarenlang gediscussieerd zonder resultaat. Brepoels: "Het uitblijven van een oplossing is bijzonder nefast voor Vlaanderen. De lijn is immers essentieel voor de ontsluiting van de Haven van Antwerpen via het spoor en ook voor Limburg. Daarom ondersteunen wij de oproep van Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van de Haven van Antwerpen, om een Europees coördinator aan te stellen die een oplossing kan faciliteren. Ik heb dit voorstel aangekaart bij de Europese Commissie."

Uit het antwoord van de Commissie blijkt echter dat het idee van een Europees coördinator al in 2009 werd afgetoetst bij de betrokken lidstaten, maar dat hiervoor geen interesse bestond.

Brepoels: "Dit is toch onbegrijpelijk, de bal ligt nu in het kamp van de federale regering. Ik schrijf alvast een brief aan Eerste Minister Leterme en bevoegd Minister Vervotte om er bij hen op aan te dringen het voortouw te nemen bij het aanvragen van een dergelijke coördinator bij de Europese Commissie. De tijd dringt: de komende weken zal duidelijk worden of de Commissie de IJzeren Rijn al dan niet opneemt in het kernnetwerk van het trans-Europese transportnetwerk TEN-T. Het komt er dus op aan zo snel als mogelijk contact op te nemen met de regeringen van de twee betrokken buurlanden Nederland en Duitsland zodat een gezamenlijke aanvraag nog in september kan worden ingediend."

Bijlage 1: de vraag van Frieda Brepoels

Bijlage 2: het antwoord van de Europese Commissie

Bijlage 3: Brepoels' brief aan Eerste Minister Leterme en Minister Vervotte

Bijlage: application/pdf icon bijlage_1.pdf application/pdf icon bijlage_2.pdf application/pdf icon bijlage_3.pdf Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu Url: www.friedabrepoels.eu