GroenLinks


Minister Schippers moet legale abortus op Antillen mogelijk maken voor artsen

Donderdag 18 augustus 2011, 14:38u - Ineke van Gent
* abortus

* antillen

* volksgezondheid

GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onmiddellijk duidelijk maakt aan artsen en klinieken op de BES-eilanden hoe zij een vergunning kunnen krijgen om abortus uit te voeren. Volgens het Antilliaans Dagblad is die procedure, twee maanden voor de abortuswet in werking treedt, nog steeds onduidelijk.

"Het legaliseren van abortus is cruciaal om een einde te maken aan de nare praktijken waar Antilliaanse vrouwen mee te maken hebben. Mijn geduld in deze kwestie is dus echt minimaal", zegt Van Gent.

Door een amendement van GroenLinks en de VVD zijn de BES-eilanden verplicht om per 10 oktober 2011 abortuswetgeving in te voeren. Dat is precies één jaar nadat de nieuwe staatkundige verhoudingen in werking zijn getreden. Antilliaanse artsen en klinieken hebben aan de bel getrokken, omdat minister Schipper treuzelt met haar richtlijnen. Daardoor dreigen artsen die na 10 oktober tóch een abortus uitvoeren een forse boete. Van Gent: "Artsen die ter goeder trouw zijn en professioneel een abortus willen uitvoeren, wordt het werken onmogelijk gemaakt. En, erger nog, Antilliaanse vrouwen die een abortus wensen, worden de illegaliteit ingejaagd, met alle medische risico's van dien. Dat is niet acceptabel".

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over zwangerschapsafbrekingen op de BES-eilanden.


1. Kent u het bericht dat het hoogst twijfelachtig is of de Wet Afbreking Zwangerschap daadwerkelijk op 10 oktober a.s. ook voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba zal gelden? 1) Zo ja, klopt dit bericht en hoe verhoudt zich dit tot het door de Kamer aangenomen amendement om uiterlijk een jaar nadat de nieuwe staatkundige verhoudingen voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba in werking zijn getreden abortuswetgeving in te voeren?

2. Welke voorbereidingen zijn getroffen om zwangerschappen conform de nieuwe regels af te kunnen breken? Hoeveel artsen en/of medische instellingen op de BES-eilanden hebben een abortusvergunning aangevraagd en hoeveel van hen zullen vanaf 10 oktober a.s. beschikken over de voor zwangerschapsafbrekingen benodigde vergunningen? Kunnen überhaupt artsen op en na 10 oktober a.s. op de BES-eilanden legale abortussen verrichten of riskeren ze, zoals het bericht suggereert, een boete, oplopend tot EUR 76.000,-?
3. Kunt u ervoor instaan dat het door de Kamer aangenomen amendement inzake legale zwangerschapsafbrekingen op de BES-eilanden uitgevoerd wordt en dat op 10 oktober a.s. de Wet Afbreking Zwangerschappen óók op de BES-eilanden geldt? Zo nee, waarom niet?


1) Antilliaans Dagblad, 11 augustus 2011