Gemeente Giessenlanden


Voorzieningen in Giessenlanden: denkt u weer mee?

Voor een gemeente met 14.250 inwoners heeft Giessenlanden veel voorzieningen. We weten inmiddels dat het niet mogelijk is om alle voorzieningen te behouden; er is bijvoorbeeld onvoldoende geld voor onderhoud en op termijn eventuele vervanging.

Daarnaast wil de gemeente zorgen voor een gevarieerd voorzieningenniveau voor de hele gemeente dat goed aansluit op de behoefte van zowel de huidige als toekomstige generaties. Er moet dus iets gebeuren. In de tweede nieuwsbrief die deze week in de gehele gemeente wordt verspreid, leest u wat er de afgelopen tijd is gebeurd en hoe u de komende periode (opnieuw) een bijdrage kunt leveren.

Bewonersbijeenkomsten

In september en oktober vindt een tweede serie van 6 bewonersavonden plaats. De ideeën die zijn ingediend kunnen dan door inwoners zelf worden gepresenteerd. Daarna is er gelegenheid om uw mening te geven over de gepresenteerde ideeën. Alle bijeenkomsten beginnen om 19:30 uur.

Data

Maandag 5 september - De Hoeksteen, Hoogblokland Dinsdag 6 september - Ons Dorpshuis, Schelluinen Maandag 19 september - Het Bruisend Hart, Hoornaar Dinsdag 20 september - De Til, Giessenburg
Dinsdag 27 september -Odina, Arkel
Maandag 3 oktober - Dorpshuis, Noordeloos.

Zijn die bezuinigingen echt wel nodig?

In de 2008 heeft de gemeente voor 80 miljoen het woningbedrijf verkocht. Er staat dus een flink bedrag op de rekening van de gemeente. Toch moet er bezuinigd worden op het voorzieningenÂniveau hoe komt dat?

De gemeente heeft jaarlijks meer uitgaven dan inkomsten. Als er niets verandert moet de gemeente als het ware elk jaar geld van âde spaarrekeningâ halen om het te kort aan te vullen. Als er geen maatregelen worden genomen, blijven de kosten verder stijgen en worden de tekorten steeds groter. De provincie Zuid-Holland ziet er op toe dat gemeenten er alles aan doen om financieel gezond te blijven. Elk jaar een flink bedrag van de spaarrekening halen om het te kort aan te vullen is ook voor de Provincie geen optie. Als de gemeente zelfstandig wil kunnen blijven besluiten over haar financiële beleid dan moet er dus iets gebeuren.

Daarnaast komen er veel ontwikkelingen op de gemeente af. De rijksoverheid schuift meer taken naar de gemeenten zonder dat daar heel veel extra budget tegenover staat. Daarnaast krijgen we te maken met allerlei veranderingen zoals vergrijzing, verandeÂrende beroepsbevolking enzovoorts. We moeten daarom vooruit kijken en zorgen dat het voorzieningenniveau toekomstbestendig wordt, zodat dit in de toekomst aansluit op de behoefte en betaalbaar is.

Geen nieuwsbrief ontvangen?

Woont u in Giessenlanden maar heeft u geen nieuwsbrief ontvangen? Stuurt u dan een e-mail naar communicatie@giessenlanden.nl Wij sturen u dan zo snel mogelijk een nieuwsbrief toe. Meer informatie en de digitale versie van de nieuwsbrief vindt u op deze pagina.

Â