Stadsdeel Amsterdam-Noord

De Banne schoon, heel gewoon

18 augustus 2011

Sinds september vorig jaar wordt grofvuil in Noord nog maar één keer per maand opgehaald. Dat is wennen. In 20 buurten gaat het goed, in zes buurten zie je nog teveel vuil op straat.

Reden voor extra maatregelen zoals een vliegende brigade die binnen 48 uur het illegaal gestorte vuil ophaalt in combinatie met extra handhavers die bewoners beboeten als ze op het verkeerde moment hun grofvuil buiten zetten. Ook wijkbeheerders van Rochdale en andere corporaties spelen hierin een belangrijke rol. Zij spreken bewoners aan en houden regelmatig contact met de mensen die het vuil ophalen.

En die maatregelen werken. Portefeuillehouder Willem Paquay: "Het gaat nu beter. In de ene wijk wat sneller dan in de andere. Als je driehoog achter woont en je zet 's nachts je grofvuil neer, dan blijf je anoniem. In het Plan van Gool hebben we borden neergezet: `Samen houden we de buurt schoon. 3e vrijdag van de maand grofvuildag. Riskeer geen boete!".

Ik kan nog niet beoordelen hoe groot het effect is, maar ongetwijfeld is er een aantal mensen die hun grofvuil niet meer zomaar neerzet. Je ziet duidelijk een omslag. Mensen bellen nu met de boodschap `Eergisteren hebben jullie het schoongemaakt. En nou heeft die man van de overkant zijn bankstel buiten gezet. Kunnen jullie dat regelen? Dat klinkt anders dan `Eergisteren is het eindelijk schoongemaakt'. Mensen realiseren zich steeds meer dat dit een probleem is van ons allemaal, niet alleen van de overheid."

Ook in de Banne is deze boodschap opgepakt door buurtmeester Ingrid Hezemans en hebben bewoners deze week samen met de woningbouwvereniging Rochdale en het stadsdeel spandoeken opgehangen op centrale plekken in de wijk met de oproep.

Gevel met doek

Buurtmeester Ingrid Hezemans hangt samen met bewoners en medewerkers van woningstichting Rochdale grote spandoeken op centrale plekken in de wijk met de oproep "De Banne schoon, heel gewoon" en "Grofvuil: elke tweede donderdag van de maand".