Universiteit Leiden

Onderzoek toekomst LAKtheater kost meer tijd

De Universiteit Leiden stopt met de exploitatie van het LAKtheater met ingang van het theaterseizoen 2012-2013. Dit besluit heeft het college van bestuur in 2008 genomen en bekend gemaakt. Deze beslissing wordt nu gerealiseerd, twee jaar later dan oorspronkelijk gepland. Donderdag zijn de medewerkers van het LAK hierover geïnformeerd.

De gemeente Leiden en de universiteit hebben in 2009 een convenant gesloten. Hierin is overeengekomen dat de universiteit het LAKtheater zou exploiteren uiterlijk tot en met het seizoen 2011/2012. De gemeente zou onderzoeken of en op welke wijze de exploitatie van het LAK als vlakkevloer-theater kan worden voortgezet, buiten de verantwoordelijkheid van de universiteit.

Zowel de gemeente als de universiteit zijn de afspraken in het convenant nagekomen. De gemeente heeft besloten een extra jaarlijkse bijdrage ter beschikking te stellen van 350.000 euro. De universiteit is bereid om de zaal âom nietâ ter beschikking te stellen en heeft in aanvulling daarop ook toegezegd de energiekosten en de onderhouds- en afschrijvingskosten voor haar rekening te nemen.

De directie van het theater heeft deze zomer laten weten dat verzelfstandiging van het theater in een eigen stichting helaas geen toekomstbestendige oplossing is. Door de gemeente Leiden wordt daarom op dit moment nog onderzocht of het mogelijk is het LAKtheater te laten samengaan met de BV Stadspodia. Dat zal begin 2012 duidelijk worden.Â

âDe gemeente en de universiteit doen wat in hun vermogen ligt. Maar de universiteit zal niet zelf de exploitatie blijven doen. Het is geen kerntaak van ons. Dat besluit hebben we tweeënhalf jaar geleden al genomen. Wij hopen van harte dat de samenwerking met de Stadspodia wordt gerealiseerdâ, aldus vicevoorzitter Willem te Beest van het college van bestuur.Â

De universiteit stopt met inkopen van theaterprogrammaâs voor het theaterseizoen 2012/2013. Het komende theaterseizoen 2011-2012 wordt volledig uitgevoerd. De cursussen worden ook in de jaren daarna voortgezet.