Gemeente Tiel


Onregelmatigheden betaling reïntegratiegelden Tiel

Bij de afdeling Werk Inkomen en Zorg van de gemeente Tiel zijn onregelmatigheden geconstateerd bij betalingen van reïntegratiegelden. De gemeente heeft aangifte gedaan bij de politie, is direct een intern onderzoek gestart en heeft opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek. De gemeente houdt rekening met een schadebedrag van meerdere tonnen.

De onrechtmatige betalingen zijn terug te voeren naar één medewerker. Deze medewerker, die sinds vorig jaar op detacheringbasis voor de gemeente werkte, is na de constatering met onmiddellijke ingang naar huis gestuurd.
Ook zijn direct alle betalingen vanuit het reïntegratiebudget stopgezet. De betalingen van uitkeringen op basis van de Wet Werk en Bijstand en de Wet WIJ (Wet investeren in jongeren) e.d. worden wel gewoon uitbetaald.

Er is vrijwel zeker sprake van fraude. Het exacte bedrag is echter nog niet aan te geven, wel is duidelijk dat het mogelijk gaat om meerdere tonnen. Hier wordt de komende weken zorgvuldig onderzoek naar gedaan, waarbij de gemeente een onafhankelijk bureau heeft ingeschakeld. De gemeente zet alles op alles om inzicht te krijgen in wat er is gebeurd, om de schade te verhalen en in de toekomst te voorkomen.