GroenLinks wil meer ouderenartsen
Donderdag 18 augustus 2011, 16:30u - Linda Voortman
GroenLinks wil dat het kabinet maatregelen neemt tegen het dreigende tekort aan verpleeghuisartsen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman stelt de ministers van Volksgezondheid en de staatssecretaris Onderwijs vragen. Onder studenten Geneeskunde is de specialisatie ouderengeneeskunde weinig populair. Er is nu al een tekort is van 180 specialisten. Voortman vreest dat ouderen hierdoor niet de juiste behandeling krijgen en ziektes en aandoeningen te laat worden ontdekt. Door de toenemende vergrijzing bestaat bovendien de kans dat het tekort verder oploopt.

Voortman: "Ouderen hebben recht op hele goede zorg, daarom hebben we genoeg verpleeghuisartsen hard nodig. Ik wil weten wat het kabinet gaat doen om het tekort aan deze artsen terug te dringen."

Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake het bericht `Groot artsentekort in verpleeghuis', Algemeen Dagblad 18 augustus 2011.


1.) Bent u bekend met het bericht `groot artsentekort in verpleeghuis? Hoe beoordeelt u dit bericht?


2.) Heeft het tekort van 180 specialisten ouderengeneeskunde geleid tot afname van kwaliteit van zorg in instellingen waar geen specialist aanwezig is?


3.) Waarom verdient een specialist ouderengeneeskunde circa de helft minder dan een huisarts? Acht u dit verschil in salaris wenselijk?


4.) Deelt u de zorgen van GroenLinks over het feit dat de specialisatie ouderengeneeskunde niet populair is onder geneeskundestudenten ? Zo ja, welke maatregelen wilt u treffen? Zo nee, waarom niet?


5.) Deelt u de bezorgdheid van GroenLinks dat door de toenemende vergrijzing het tekort aan gespecialiseerde artsen verder kan oplopen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid actie te ondernemen om het tekort terug te dringen en op welke manier zult u dit doen?