Raad van State


donderdag 18 augustus 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Rotterdam van het bestemmingsplan 'Kern en Plassen'. Het plan heeft betrekking op het centrum van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek, de Bergse Achterplas, de Bergse Voorplas, het bebouwingslint Straatweg en de woonwijk Oud-Hillegersberg. Met het plan worden achttien oude bestemmingsplannen voor het gebied vervangen. Exploitatiemaatschappij Lommerrijk B.V. verzet zich tegen het vervallen van de mogelijkheid om het zalen- en conferentiecentrum aan de Straatweg te herontwikkelen. Omdat het zalencentrum verouderd is en grootschalig onderhoud noodzakelijk is, wil het bedrijf de locatie herontwikkelen tot een appartementencomplex. Het plan biedt die mogelijkheid niet. De Vereniging tot behoud van Kern en Plassen Hillegersberg, Vereniging Bergse Plassen, Vereniging Stedenbouwkundig Wijkbehoud Hillegersberg-Schiebroek-Terbregge en Stichting Berg en Broek hebben bezwaar tegen de herontwikkeling van het voormalige restaurant en zalencentrum Plaswijck van Van der Valk aan de C.N.A. Looslaan. Het zalencentrum ligt op een landtong die de noordoostelijke oever vormt van de Bergse Achterplas. Het plan maakt het mogelijk de hele landtong via een nog vast te stellen wijzigingsplan te ontwikkelen voor horeca en wonen. De organisaties vrezen dat de route voor langzaam verkeer en de groensingel op de landtong worden opgeofferd voor horeca en wonen. Ook zien de organisatie niets in de plannen voor het Cosseeterrin/Atrium. Daar maakt het plan een nieuw winkelcentrum mogelijk met woningen, kantoren, horeca en een ondergrondse parkeergarage. De organisaties vinden dat een nieuw winkelcentrum leidt tot een 'duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau' in Hillegersberg. Ook zou de komst van een winkelcentrum leiden tot verkeers- en parkeeroverlast en tot een verslechtering van de verkeersveiligheid. Een echtpaar is het niet eens met de horecabestemming voor het Indonesische afhaalrestaurant aan de Bergse Dorpsstraat. Die zou te ruim gedefinieerd zijn. Bij sluiting van het restaurant zou zich daar ook een café kunnen vestigen, is hun vrees. (zaaknummer 200907998/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten heeft verleend voor een verzorgingshuis aan de Diekjansweg in Rijssen. Het gaat om een vergunning voor de vervangende nieuwbouw van het verzorgingshuis. Een echtpaar uit Rijssen is het niet eens met de vergunning en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Almelo. Volgens hen is het bouwplan in strijd met het bestemmingsplan en de regels van de bouwverordening. Daarom had het gemeentebestuur de bouwvergunning niet mogen verlenen, aldus het echtpaar. De rechtbank verklaarde hun beroep in mei 2011 ongegrond. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Omdat de bouw van het verzorgingshuis vordert, verzoeken zij de Raad van State de bouwvergunning voorlopig te schorsen, in afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep. (zaaknummer 201106704/2)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft verleend voor een woonvoorziening voor dementerende ouderen aan de Kanaaldijk in Alkmaar. De woonvoorziening zal plaats bieden aan 24 'verminderd of niet zelfredzame personen' die permanent toezicht nodig hebben. Omdat het bestemmingsplan het bouwproject niet toestaat heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Een aantal omwonenden en de Stichting Dorpsgemeenschap Koedijk zijn het niet eens met de komst van de woonvoorziening. Zij vrezen parkeer- en verkeersoverlast doordat de woonvoorziening verkeer zal aantrekken. In dat verband zijn zij ook bang voor geluidsoverlast. Ten slotte komt er door de afmetingen van het gebouw minder zonlicht in hun woningen. De rechtbank oordeelde in juni 2011 dat de bouwvergunning in stand kon blijven. Omdat zij zich niet kunnen vinden in die uitspraak zijn zij bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep gekomen. In afwachting van een definitieve uitspraak, verzoeken zij de Raad van State de bouwvergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201107760/2)