Nederlandse Tafeltennisbond


Toernooileidersopleidingen pilots niveau 2 dit najaar van start 18-8-2011

Allerlei prachtige evenementen worden al jaren geleid door bekende gezichten. Deze vaak zeer ervaren toernooileiders zijn de steunpilaren van zowel kleine als grote evenementen onder de vlag van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB). Om deze groep te versterken gaat de NTTB vanaf dit najaar actief aan de slag met officiële toernooileidersopleidingen.

De huidige groep toernooileiders is veelal in hun functie gerold en door ervaring bekwamer geworden in het organiseren van kwalitatief goede toernooien. Dit laatste kun je alleen bereiken als je een goed team hebt van competente (assistent-)toernooileiders. De wens om meer goede toernooileiders wordt steeds vaker uitgesproken! De NTTB wil daaraan bijdragen door het aanbieden van opleidingen tot toernooileider en is daarom op dit moment actief in het ontwikkelen van toernooileidersopleidingen op verschillende niveaus. Er is gekozen om de niveaus in deze opleidingen (min of meer) parallel te laten lopen aan de structuur van de trainersopleidingen: niveau 1 t/m 5.

Wat wordt er aangeboden?

Om een beeld te krijgen van de inhoud en structuur van de nieuwe toernooileidersopleidingen staan hieronder korte omschrijvingen van de verschillende niveaus:


1. Workshop bij vereniging voor jeugdleden, ouders en vrijwilligers voor het opzetten van toernooitjes binnen een kleine groep spelers;
2. Drie bijeenkomsten met (huiswerk)opdrachten voor organisatie van allerlei toernooien binnen een vereniging;

3. Meerdere bijeenkomsten met opdrachten en stage waarbij opgeleid wordt tot bondsvertegenwoordiger en toernooileider voor evenementen op afdelingsniveau en verenigingen onderling;

4. Meerdere bijeenkomsten met opdrachten en stage(s) welke ervoor zorgen dat de deelnemer als toernooileider alle landelijke toernooien (namens NTTB) kan organiseren en leiden of als bondsvertegenwoordiger kan optreden.

5. Gericht op internationaal niveau (geen opleiding, alleen licentie);

Het eerste en laatste niveau als opleiding zal (voorlopig) nog niet verzorgd worden door de NTTB, omdat er gekozen is om te starten met niveau 2, 3 en 4. Om deel te kunnen nemen aan de opleidingen op niveau 3 of 4 moet een deelnemer kunnen aantonen dat hij/zij voldoende ervaring heeft op ten minste één niveau lager dan de te volgen opleiding of beschikt over zogenaamde Elders Verworven Kwalificaties of Competenties (bijvoorbeeld diploma's of bijzonder veel ervaring op het juiste niveau).

Wanneer gaan we beginnen?

De opleiding Toernooileider 2 (TL2) is op dit moment in de afrondende fase van de ontwikkeling. De verwachting is dat er in november 2011 drie pilots zullen starten. De ontwikkelaars van de opleiding zullen bij de pilots ook als docent fungeren, zodat de feedback van de deelnemers direct bij de juiste personen terecht komt.

Qua keuze voor de locatie wordt gekeken naar zowel de vraag bij kandidaten of verenigingen als de geografische ligging landelijk gezien. Waar de pilots zullen starten zal later dus pas bekend gemaakt worden. Vooralsnog is de planning om in de afdelingen Noord, Zuidwest en Holland-Noord te starten met de pilots. Zodra de opleiding gereed is zullen de exacte locaties en lesdata gepubliceerd worden op http://opleidingen.nttb.nl/webshop.

Neem contact op met coördinator Opleidingen Michiel de Korte opleidingen@nttb.nl voor het melden van interesse, vragen over de inhoud, competentiegericht leren of andere relevante zaken.

NTTB/MdK