Ingezonden persbericht


Zwolle, 18 augustus 2011

RWE in nóg grotere geldnood: verkoop van bezittingen en uitgifte extra aandelen (in totaal 13,5 miljard Euro)

GroenLinks: geen geruststelling na brief Essent en antwoorden Overijssels bestuur

Het in geldnood verkerende Essent-RWE streeft naar vergaande samenwerking met het Russische Gazprom. Een brief van Essent aan politici van GroenLinks heeft de zorgen over de kerncentrale in Borssele niet gesust. Ook de reacties van de provinciebesturen dragen bij aan de groeiende onzekerheid over de verkoop van hun aandelen in de kerncentrale in Borssele aan RWE.

Essent stuurde een brief naar Raadsleden en Statenleden van GroenLinks over de samenwerkingsplannen tussen RWE en Gazprom. Essent meldt in die brief 'dat er niet gesproken wordt over de kerncentrale in de huidige onderhandelingen tussen RWE en Gazprom.'

Niet uitgesloten wordt dat in toekomstige onderhandelingen de kerncentrale wél ter sprake komt. "We laten ons niet voor de gek houden," aldus Robert Jansen: "De kolen- en gascentrales zijn nu het voorgerecht, daarna staat Borssele vast op het menu. RWE zit in financiële nood en is aan de uitverkoop begonnen."

In antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks geven de provinciale besturen van Overijssel en Limburg aan, hen niets is verteld over de samenwerkingsplannen tussen RWE en Gazprom.

Jansen: "Ik kan me voorstellen dat er binnenskamers harde woorden zijn gesproken over het dubbelspel van RWE: aan de ene tafel onderhandelen met de oud-Essentaandeelhouders, aan de andere tafel onderhandelen met Gazprom. Waarom heeft RWE daar zo geheimzinnig over gedaan? En waarom laten de besturen het over hun kant gaan? Komen er binnenkort nog meer verrassingen van RWE?"

GroenLinks wil dat de verkoop wordt opgeschort totdat volledige openheid van zaken is gegeven. Die duidelijkheid moet komen in een stevig debat begin september. Inzet van GroenLinks is de aandelen aan het Rijk te verkopen.

De overdracht van de aandelen staat nu gepland op 30 september.

Een overdracht aan RWE betekent dat RWE een periode gaat beschikken over de helft van het aandelenpakket in 'Borssele'. RWE maakte onlangs bekend bezittingen ter waarde van 11 miljard Euro te gaan verkopen en extra aandelen ter waarde van 2,5 miljard op de markt te brengen zodat zij haar financiële nood voorlopig het hoofd kan bieden.



Ingezonden persbericht