Persbericht

Nieuwe oplossing voor planning ziekenhuizen
Unieke samenwerking NKI-AVL, Universiteit Twente en Information Builders levert NKI-AVL al 20 procent efficiencywinst op

Amstelveen, 18 augustus 2011 - Het NKI-AVL (Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis), de Universiteit Twente en Information Builders hebben samen een oplossing ontwikkeld om de planning van operatiekamers en het beddenhuis te optimaliseren. Met de oplossing kunnen ziekenhuizen de OK-capaciteit optimaal laten aansluiten op de bedbezetting op de verpleegafdelingen. Op deze manier wordt over- of onderbezetting van verpleegafdelingen voorkomen en sluit de inzet van personeel precies aan bij het aantal patiënten.

Het NKI-AVL en het Centre for Healthcare Operations Improvement & Research (CHOIR) van de Universiteit Twente hebben samen een algoritme ontwikkeld om de relatie tussen het OK-schema en de bedbezetting te analyseren. Information Builders heeft vervolgens een applicatie ontwikkeld waarbij dit wetenschappelijk model wordt toegepast op real-time gegevens uit het ziekenhuisinformatiesysteem. De applicatie vertaalt de informatie omtrent de OK-planning in verwachte bedbezetting van dag tot dag en houdt daarbij rekening met inzetbaarheid van personeel, apparatuur, ruimte en patiëntvraag.

Dit dient als startpunt voor de planners, die het OK-schema uiteindelijk van uur tot uur invullen. Het NKI-AVL heeft als eerste ziekenhuis in Nederland het systeem in gebruik genomen en verwacht dat dit met name de groei kan faciliteren bovenop een efficiencyverbetering van 20 procent.

Information Builders zal de applicatie in de markt gaan zetten, ondersteund door expertise van CHOIR. De uiteindelijke bedoeling is om voor allerlei processen binnen zorginstellingen een optimalisatieoplossing te ontwikkelen om personeel en faciliteiten beter in te zetten.

"Wij waren al geruime tijd bezig met planning op basis van historische gegevens", zegt Prof. Dr. Van Harten, lid RvB van het NKI-AVL. "Het verzamelen van de benodigde informatie had als gevolg dat de gegevens vaak te oud waren om te gebruiken voor belangrijke beslissingen. Deze nieuwe oplossing gebruikt real-time data, waar we de planning op kunnen baseren. Bovendien hebben we dankzij de samenwerking al onze wensen voor de oplossing mee kunnen nemen."

"Als universiteit met ondernemerschap als tweede natuur zijn wij jaarlijks bij veel verschillende projecten en spin-offs betrokken. Meestal wordt het patent dan overgedragen en gaan de spin-offs zelfstandig verder", vertelt Drs. Iddo Bante, Managing Director van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente, waar CHOIR onder valt. "Het bijzondere aan deze samenwerking is, dat we samen het product naar de markt gaan brengen, structurele relaties aangaan en ons committeren aan het verder ontwikkelen van de oplossing. De mix van denktank en praktijk staat garant voor een succesvolle samenwerking en implementatie."

"Deze samenwerking is uniek in Nederland. Nog niet eerder werkten een commercieel bedrijf, een universiteit en een ziekenhuis samen aan een oplossing die ook voor andere ziekenhuizen inzetbaar is", zegt Dennis Bartels, VP Sales EMEA bij Information Builders. "Deze oplossing biedt voor andere ziekenhuizen, in binnen- en buitenland, de mogelijkheid om de processen rond operaties te optimaliseren. Daarnaast zullen we samen in de nabije toekomst het product verder gaan ontwikkelen om het ook voor andere processen binnen zorginstellingen te kunnen inzetten."