Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederlander heeft weinig vrije dagen

Grote Europese verschillen tussen aantal feest- en vakantiedagen

Amsterdam, 18 augustus - In Europa bestaan grote verschillen tussen het gemiddelde aantal vrije dagen waarop werknemers recht hebben, zo blijkt uit onderzoek van boekingssite Hotels.com. Britten hebben met 28 vrije dagen per jaar het minst reden tot juichen. Ook Nederlanders en Ieren komen er met 29 vrije dagen in vergelijking tot andere Europese landen bekaaid vanaf.

Hotels.com brengt zowel publieke feestdagen als het wettelijk vastgestelde minimum aantal vakantiedagen in kaart. Inwoners van de 12 ondervraagde Europese landen blijken aanspraak te maken op een gemiddeld aantal van 34 vrije dagen per jaar, wat betekent dat Nederlanders jaarlijks gemiddeld vijf vrije dagen minder hebben dan hun Europese collega's.

Met een totaal aantal van 39 vrije dagen hebben Portugezen en Zweden jaarlijks recht op het grootste aantal betaalde vrije uren, gevolgd door werknemers in Denemarken en bepaalde delen van Duitsland.

Minste vakantiedagen

Met een wettelijk vastgesteld minimum aantal van 20 vakantiedagen per jaar hebben werknemers in Nederland, Engeland, Ierland en Italië het minst tijd om er op uit te trekken. De Denen spannen de kroon met 27 vakantiedagen per jaar, gevolgd door Finland, Frankrijk, Noorwegen, Portugal en Zweden met elk 25 vakantiedagen per jaar. Werkgevers hebben de mogelijkheid om op eigen initiatief extra vakantiedagen beschikbaar stellen.

Weinig feestdagen

Ook het aantal feestdagen loopt sterk uiteen in de verschillende Europese landen. Portugal, Zweden, Spanje en bepaalde delen van Duitsland voeren de lijst aan met 14 publieke feestdagen per jaar. Engeland telt er slechts acht. Nederland en Ierland vieren er beide negen en zijn daarmee na Engeland de landen met kleinste aantal publieke feestdagen per jaar.

................................................…………………………………………………………………………….

Einde persbericht. Donderdag 18 augustus 2011.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht