International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 18 augustus 2011

Gouden Luipaard voor door IFFR en Nederlandse producenten ondersteunde film

Voor het tweede jaar op een rij is de grote prijs van het filmfestival van Locarno toegekend aan een door het Hubert Bals Fonds ondersteunde film. De Argentijns-Zwitsers-Nederlandse coproductie Abrir Puertas y Ventanas werd daar onlangs bekroond met vijf prijzen, waaronder het Gouden Luipaard voor de beste film.

Milagros Mumenthalers speelfilmdebuut is ondersteund door het Hubert Bals Fonds en de CineMart van het IFFR, evenals door het Nederlands Fonds voor de Film via het HBF Plus-programma. Abrir Puertas y Ventanas gaat in Nederlandse première in de 'Bright Future'-sectie van het IFFR 2012.

De jury van de internationale competitie van het filmfestival van Locarno kende de hoogste eer, het Gouden Luipaard, toe aan Abrir Puertas y Ventanas (Back to Stay). Ook bekroonde de jury María Canale met het Luipaard voor beste actrice vanwege haar rol in Abrir Puertas y Ventanas. Mumenthalers film werd in Locarno eveneens onderscheiden met de FIPRESCI prijs van de internationale filmcritici en kreeg Speciale Vermeldingen van de oecumenische jury en de junior-jury.

In 2010 ging het Gouden Luipaard van het 63e filmfestival van Locarno naar de eveneens door het Hubert Bals Fonds ondersteunde film Winter Vacation van Li Hongqi (China).

De afgelopen vijf jaar is Abrir Puertas y Ventanas in diverse stadia van ontwikkeling ondersteund door het Hubert Bals Fonds en door de CineMart.

IFFR's Hubert Bals Fonds selecteerde Mumenthalers filmproject herfst 2006 voor een bijdrage ten behoeve van scenario-ontwikkeling. Met het scenario dat zij vervolgens in 2007 schreef tijdens de Résidence van het filmfestival van Cannes en met de hulp van producent Ruda Cine (Argentinië) en associate producer Fortuna Films (Nederland) werd Abrir Puertas y Ventanas geselecteerd voor CineMart 2008. Daar lanceerden Mumenthaler en haar producenten het filmproject onder mogelijke coproducenten op zoek naar aanvullende financiering.

In 2009 werd Abrir Puertas y Ventanas voor het Hubert Bals Fonds Plus-programma geselecteerd. Via dit in 2006 door het Hubert Bals Fonds en het Nederlands Fonds voor de Film gestichte initiatief kunnen Nederlandse filmproducenten een bijdrage ontvangen indien zij een al door het HBF ondersteunde film gaan coproduceren. Naar aanleiding hiervan werd Waterland Film uit Amsterdam coproducent van Abrir Puertas y Ventanas.

Herfst 2010 kende het Hubert Bals Fonds aan Abrir Puertas y Ventanas een bijdrage toe voor postproductie om de film uiteindelijk te kunnen voltooien. De film gaat in Nederlandse première in het hoofdprogramma Bright Future van het 41e International Film Festival Rotterdam, dat plaatsheeft van 25 januari tot en met 5 februari 2012.

(Einde persbericht)