Ingezonden persbericht


Ontruimd pand Noppes nog steeds leeg

In februari van dit jaar deed makelaar Naber namens de eigenaar van het pand aan de Lange Nieuwstraat aangifte nadat het pand was gekraakt door een collectief van mensen die er Weggeefwinkel Noppes in vestigden. Naber claimde een huurder te hebben gevonden en maande het stadsbestuur tot handhaving. Maar meer dan een half jaar later blijkt dat het betreffende pand nog steeds leeg staat. De SP stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college. De SP-fractie vond dat de volksvertegenwoordiging eerst de beleidsnota over leegstand moest bespreken en vaststellen voordat er handhavend zou worden opgetreden en stelde mondelinge vragen aan het college. De voorzitter van het college antwoordde toen dat als een eigenaar vraagt om een pand te ontruimen, dat verzoek zal worden gewogen "op grond van opportuniteit en de criteria".
1. Waarom hebt u in februari actief meegewerkt aan de ontruiming van Weggeefwinkel Noppes?
2. Waren er veiligheidsrisico's, overlast of risico's voor de volksgezondheid aan de orde bij het tijdelijke hergebruik van het betreffende pand?
3. Wat was de opportuniteit van ontruiming van dit pand?
4. Hebt u destijds met de eigenaar van het pand of zijn vertegenwoordiger opgenomen dat hij zelf verantwoordelijk is voor het voorkomen van krakers, bijvoorbeeld door tijdelijke huur?
5. Het pand staat sinds Noppes eruit is weggetrokken nog steeds leeg. Welke bestemming vindt u een constructievere bijdrage aan de samenleving leveren: langdurige leegstand van een bruikbaar pand of een tijdelijke herbestemming zoals Weggeefwinkel Noppes?
6. Wat vindt u van de achteraf niet juist gebleken verklaring van makelaar Naber dat hij een huurder voor het pand had gevonden?
7. Hebt u bij makelaar Naber, bijvoorbeeld door te vragen naar een huurovereenkomst, laten verifiëren of er inderdaad een huurder was gevonden voor het pand zodat er een aantoonbare noodzaak was tot ontruiming van de tijdelijke herbestemming? Zo niet, waarom niet?
8. Hebt u de tijdelijke gebruikers cq. krakers van Noppes laten weten dat u eerst zou verifiëren of er inderdaad een huurder was gevonden door de makelaar? Zo niet, waarom niet?
9. Heeft u de lokale driehoek geadviseerd om mee te laten wegen of de eigenaar van dit gekraakt pand zich gehouden heeft aan de regels en afspraken op basis van de nog voor te leggen leegstandverordening? Zo niet, waarom niet?
10. Gaat u de eigenaar van het betreffende pand aanzeggen dat hij op zeer korte termijn zijn pand moet herbestemmen, desnoods tijdelijk?
11. Wanneer kunnen we een concept-leegstandsverordening verwachten zodat alle betrokkenen bij leegstand beter weten waar ze aan toe zijn?




Ingezonden persbericht