Nederlandse Vereniging van Journalisten

NVJ: stop met verzamelen privégegevens journalisten

donderdag 18 augustus 2011 | Politieke partijen als Partij voor de Vrijheid moeten stoppen met het verzamelen van privégegevens van journalisten om deze daarna aan politie ter beschikking te stellen. Dit stelt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) nu journalisten worden verplicht hun burgerservicenummer (BSN) te verstrekken om aanwezig te kunnen zijn bij een persconferentie van de PVV.

De NVJ is van mening dat ten onrechte gebruik wordt gemaakt van privégegevens als het BSN-nummer. Het is in strijd met de wet dat andere instanties dan de overheid deze gegevens vragen, tenzij dit vooraf is geregeld. Het komt voort uit gemakzucht, stelt de NVJ, die er op wijst dat journalisten zich met een perskaart uitstekend kunnen legitimeren.

De NVJ maakt bezwaar tegen het systematisch screenen van journalisten door politiediensten. In een vrije samenleving hoort een journalist zijn vak in volle vrijheid te kunnen uitoefenen. De NVJ heeft zorgen over het recht op vrije nieuwsgaring. De PVV stelt daar grenzen aan als de partij weigert journalisten toe te laten die geen BSN-nummer opgeven.

De NVJ constateert dat de PVV wettelijk verplicht is om voor het verzamelen van privégegevens een melding te doen op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Tot op heden is dit niet gedaan. De NVJ adviseert journalisten zeer terughoudend te zijn met het verstrekken van privégegevens.