Kustwacht voor het Caribisch gebied


Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba
Donderdag 18 augustus 2011

Goede samenwerking redt mensenlevens

De Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) heeft, door inzet van het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) en DASH-8 patrouillevliegtuig, in nauwe samenwerking met de Franse autoriteiten en een particulier vaartuig, 5 personen gered van een zinkend vaartuig nabij de Bovenwinden.

Het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht Caribisch Gebied kreeg gisteren 17 augustus omstreeks 16:30 uur een melding van het Franse RCC op Martinique. Martinique meldde dat er een klein vaartuig met motorpech was en water maakte. Het vaartuig, de `Mary Carmen', was vertrokken uit Venezuela en was onderweg naar Dominica.

De Dash-8, het patrouillevliegtuig van de Kustwacht die nabij de Bovenwinden op patrouille was, werd meteen ingeschakeld om een zoekslag te maken. Na enig zoeken, detecteerde de DASH een omgeslagen vaartuig met 5 personen op ongeveer 60 mijl ten westen van Dominica. Vanuit de Dash-8 werden 2 reddingsvlotten uitgeworpen voor de drenkelingen. Een pleziervaartuig, de `Tincle Bell' die in de buurt waren, werd door de DASH naar de positie gedirigeerd om hulp te verlenen.

De Dash-8 heeft, omdat deze aan het einde van de missie was, een korte stop gemaakt op Sint Maarten om brandstof te laden. Daarna heeft het vliegtuig haar coördinerende rol vervolgd. De opvarenden werden vervolgens door de `Tincle Bell' uit hun benarde positie midden op zee gered. Het vaartuig heeft de opvarenden meegenomen naar de Iles de Saintes en daar afgezet.

Tijdens de gehele actie stond het RCC van de KWCARIB in continu contact met het Franse RCC om de reddingsactie te coördineren en in goede banen te leiden. De actie vond plaats in het verantwoordelijkheidsgebied van het Franse RCC, die de zaak verder afhandelt.