Waterschap Aa en Maas

start

Afgraven gronden bij Honderd Morgen van start

Waterschap Aa en Maas start op 19 augustus 2011 met het afgraven van voedselrijke gronden bij Honderd Morgen in de Vughtse Gement. De schrale gronden die hierdoor ontstaan, zijn een geschikte voedingsbodem voor specifieke vegetatie zoals het blauwgrasland en de zeldzame vlinder het pimpernelblauwtje.

De werkzaamheden bij Honderd Morgen zijn de eerste van het project HoWaBo, wat staat voor HOog Wateraanpak 's-HertogenBOsch. Om te voorkomen dat Bosschenaren bij hoog water natte voeten krijgen - zoals dat bijvoorbeeld in 1995 het geval was - wordt er een waterbergingsgebied ontwikkeld. Dat gebied ligt ten westen van 's-Hertogenbosch, aan de rand van Vlijmen.

Waterberging én natuur
Het ontwikkelen van plannen voor die waterberging wordt gecombineerd met het verbeteren van de natuurwaarden en de recreatiemogelijkheden. Het gebied overlapt immers voor een groot deel de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Die natuurverbetering doet het waterschap in het kader van de Natte Natuurparel Moerputten / Vlijmens Ven.

Om ervoor te zorgen dat specifieke vegetatie zoals het blauwgrasland en ook het pimpernelblauwtje in dit gebied blijft voorkomen, is het noodzakelijk dat de grond schraal is. Door intensief agrarisch grondgebruik zijn de gronden echter (te) vruchtbaar geworden. Om die reden worden gronden zoals bij Honderd Morgen afgegraven. De werkzaamheden duren naar verwachting tot15december 2011. Tot die tijd wordt er 90.000 m3 grond afgegraven en tijdens 4.500 ritten afgevoerd. Waterschap Aa en Maas heeft goede afspraken gemaakt met de aannemer om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast let de aannemer specifiek op het in tact laten van bermen waar de grote pimpernel voorkomt. Dit is de zogeheten waardplant van het bijzondere en zeldzame pimpernelblauwtje.

Informatiebalie
Bewoners, agrariërs en buurtgenoten zijn geïnformeerd over de werkzaamheden. Voor nadere vragen of meer informatie kunnen zij, maar ook passanten en andere geïnteresseerden binnenlopen bij de informatiekeet ter hoogte van de Gementweg 1. Die keet wordt binnenkort ingericht als informatiebalie. Ook is dan te zien hoe het gebied eruit komt te zien.

Voor meer informatie over HoWaBo en de verbetering van de natuurwaarden kijk op www.aaenmaas.nl/howabo.