Hulpverlening Gelderland Midden

Smeulbrand in biomassa

DUIVEN Bij Topell in Duiven, een bedrijf dat milieuvriendelijke brandstof ontwikkelt en produceert, is donderdag aan het einde van de middag een smeulbrand ontstaan in een drooginstallatie voor biomassa. De beveiligingsinstallatie zette het gehele productieproces stop. De sprinklerinstallatie die uit voorzorg in de droogtrommel gemonteerd zit werd actief en spoot water in de trommel. In de bedrijfshal ontstond veel rook. Om de smeulbrand goed te kunnen blussen, moest de droogtrommel leeg worden gehaald. Hiervoor werd de brandweer gealarmeerd. Indien bij het leeghalen een brand zou oplaaien kon er direct geblust worden. De brandweer van Duiven was bij deze klus aanwezig met twee blusvoertuigen. Er is verder geen brand of rookontwikkeling ontstaan evenmin deden zich persoonlijke ongelukken voor. De schade aan de installatie is nihil, schade aan het bedrijfsgebouw is er niet. Er is geen overlast voor de omgeving geweest.

De firma Topell Nederland ontwikkelt brandstof o.a uit houtsnippers. Deze worden gedroogd in een trommel van een tiental meters. Na het droogproces worden de snippers vermalen en tot kleine korrels geperst. Met deze korrels kunnen elektriciteitscentrales en centraleverwarmingsketels gestookt worden. Bij Topell in Duiven staat een nieuwe installatie waarmee proefgedraaid wordt.

Het proces dat nu ontwikkeld is, heeft onlangs een prijs gewonnen en is onderscheiden door het Wereld Natuur Fonds in de categorie milieuvriendelijke energiewinning, cleanenergie. De korrels geven bij verbranding zeven maal meer warmte af, als een normaal houtblok van hetzelfde volume en verbrandt CO2 (koolstofdioxide) neutraal.