Gemeente IJsselstein


IJsselstein intensiveert samenwerking in de regio

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om samenwerking met Montfoort te intensiveren. Eventuele andere partners in de Lopikerwaard, zoals Lopik worden van harte uitgenodigd om ook aan deze samenwerking deel te nemen. Op een collectief samenwerkingsverband met de vijf gemeenten in de Lopikerwaard zal de gemeente IJsselstein niet inzetten.

Dat is de kern van het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van IJsselstein naar aanleiding van verkennend onderzoek van Berenschot. Berenschot heeft op initiatief van de vijf gemeenten in de Lopikerwaard (IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden) in het voorjaar van 2011 onderzoek verricht naar mogelijke samenwerking tussen de vijf gemeenten. Vraag was: welke mogelijkheden voor samenwerking zijn er in de Lopikerwaard en hoe kunnen we deze samenwerking vormgeven? Berenschot heeft de huidige samenwerking in kaart gebracht, de mogelijkheden voor toekomstige samenwerking onderzocht en aanbevelingen gedaan voor samenwerking, waarmee gemeenten zowel efficiency als gemeentelijke en regionale bestuurskracht kunnen vergroten.

Berenschot concludeert dat samenwerking voor alle gemeenten urgent is. Dit zou het beste kunnen plaatsvinden in deelallianties in de Lopikerwaard en niet in een vast collectief samenwerkingsverband voor de vijf gemeenten. Gemeenten moeten elkaar de ruimte te geven om samen te werken en afhankelijk van het onderwerp de krachten bundelen.

Conclusie B&W
Naar aanleiding van het onderzoek concludeert het college van B&W als volgt.
De gemeente IJsselstein zou geen inspanningen moeten verrichten om tot een collectief samenwerkingsverband te komen tussen de vijf gemeenten. Wèl moet de samenwerking op het terrein van het landschap (het Groene Hart) voortgezet en waar mogelijk geïntensiveerd worden. De gemeente IJsselstein zou samenwerking in een deelalliantie met Montfoort nader moeten verkennen en vormgeven. Die samenwerkingsinitiatieven moeten aan buurgemeente Lopik voorgelegd worden voor mogelijke aansluiting.
Daarnaast is in het algemeen de noodzaak voor regionale samenwerking steeds nadrukkelijker aanwezig. Vooral door de bezuinigingen en veel nieuwe taken die het rijk naar gemeenten overhevelt. Gezien de omvang van die taken is samenwerking veelal alleen mogelijk in grootschalige professionele samenwerkingsverbanden. Daarom zal samenwerking niet alleen in de Lopikerwaard maar ook breder in de regio gezocht moeten worden.

Aanleiding onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek vormde de wens van de gemeenten om de samenwerkingsmogelijkheden in de Lopikerwaard in kaart te brengen. De provincie heeft gemeenten in dit gebied bij de eerder uitgevoerde kwaliteitsmetingen geadviseerd om een visie op regionale samenwerking te ontwikkelen. Het onderzoek werd daarom grotendeels gefinancierd door de provincie Utrecht.
Anderzijds vormde de noodzaak tot bezuinigen een belangrijke aanleiding, waardoor de gemeenten behoefte hadden aan inzicht in mogelijke schaal- en efficiencyvoordelen door samen te werken.

Procedure
Het raadsvoorstel wordt behandeld in de clustervergadering Bestuur van 31 augustus en in de raadsvergadering van 15 september 2011. Te downloaden:

* Rapport Verkenning samenwerking Lopikerwaard, def.pdf

Zie het origineel