Gemeente Eindhoven

Nieuwe subsidieregeling geeft bewoners meer vertrouwen

De regels voor buurtsubsidies voor bewonersorganisaties en regiegroepen in wijkvernieuwings- en actiegebieden worden vanaf 1 januari 2012 sterk gewijzigd. Bewonersorganisaties doen belangrijk werk, vooral in de gebieden waar veel inzet nodig is om de leefbaarheid te verbeteren en goed te houden. Daarom wil de gemeente bewonersorganisaties op basis van goed vertrouwen meer eigen verantwoordelijkheid geven en meer zeggenschap, met zo weinig mogelijk administratieve lasten. Daarnaast wil de gemeente de subsidiegelden rechtvaardig over de aangewezen gebieden verdelen.

De nieuwe verordening waarin de subsidieregeling is vastgelegd, wordt op dinsdag, 13 september 2011 in de commissie Ruimte en Vastgoed (stadhuis; aanvang 20.15 uur) besproken. Zowel de bewonersorganisaties als de regiegroepen die de waardebonnen toekennen, zijn geraadpleegd over de nieuwe regeling.

Hoofdlijnen nieuwe regeling

De experimentele regeling met de zogenaamde waardebonnen bewonersinitiatieven (geïnitieerd vanuit het Rijk en het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken) heeft model gestaan voor de nieuwe subsidieregeling. Dit experiment loopt per 1 januari 2012 af. De waardebonnen voor bewonersinitiatieven gaan nu deel uitmaken van de nieuwe subsidieregeling.

Jaarlijks stellen de gemeente, woningcorporaties en bewonersorganisaties in de de wijkvernieuwings- en actiegebieden (de 24 bestuurlijk aangewezen gebieden) buurtcontracten op. Bewonersorganisaties nemen hierin de afspraken op over de huisvestingskosten voor buurtinfowinkels en steunpunten, de organisatiekosten en de kosten voor activiteiten. Voor huisvestingskosten is in principe EUR 10.000,- beschikbaar (dit kan in enkele gevallen hoger zijn) en voor organisatiekosten eveneens EUR 10.000,-. De subsidie voor de activiteiten is gebaseerd op een bepaald bedrag per inwoner tot een maximum van EUR 60.000,- per gebied. De hoogte van het bedrag per inwoner stelt het college jaarlijks vast. Van het subsidiebedrag voor de activiteiten moet 50% besteed worden aan waardebonnen voor bewonersinitiatieven uit de buurt.

Een bewonersorganisatie kan het totale subsidiebedrag exclusief het bedrag voor de waardebonnen zelf verdelen over de verschillende onderdelen (infowinkel/steunpunt, organisatie en activiteiten). Deze vrijheid van handelen biedt bewonersorganisaties meer ruimte om flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen door het jaar heen, waardoor ze de belangen van de inwoners van het gebied nog beter kunnen dienen.

Het bedrag voor de waardebonnen ligt vast; dit staat ter beschikking van de regiegroepen, die daarmee bewonersinitiatieven mogelijk kunnen maken.

Ongeveer tegelijkertijd met de subsidieregeling voor bewonersorganisaties, is de algemene subsidieverordening gewijzigd (en inmiddels vastgesteld). De nieuwe subsidieregeling voor bewonersorganisaties in bestuurlijk aangewezen gebieden (nog vast te stellen door de gemeenteraad) krijgt een aparte status en staat los van de algemene subsidieverordening. De algemene uitgangspunten van beide regelingen zijn gelijk (bijvoorbeeld meer vertrouwen en speelruimte voor de subsidieontvanger en zoveel mogelijk uniforme termijnen voor bijvoorbeeld het indienen van aanvragen en beslistermijnen).

Voordelen

Tot nu toe moesten bewonersorganisaties voor een subsidieaanvraag jaarlijks een lijst van activiteiten met kostenramingen indienen. Achteraf controleerde de gemeente of deze beschreven activiteiten inderdaad binnen de begrote kosten waren uitgevoerd. Dit kon tot gevolg hebben dat de organisatie subsidie moest terugbetalen. Voor zowel bewonersorganisaties als de gemeente is dit een vrij bewerkelijk proces, waarbij er voor de bewonersorganisaties weinig tot geen speelruimte is. Straks komen de formulieren voor het aanvragen én verantwoorden van de subsidie te vervallen. De nieuwe regeling heeft dus minder administratieve lasten voor bewonersorganisaties en de gemeente en biedt meer vrijheid aan de bewonersorganisaties.

Visitatie

Nieuw is een zogenaamde visitatiecommissie, die aan het eind van het jaar de bewonersorganisatie en de regiegroep per gebied spreekt over de behaalde resultaten. Geen financiële controle, maar een gesprek over de inhoud. Het blijft overigens wel mogelijk dat de gemeente steekproefsgewijs een controle houdt. Dit betekent dat de bewonersorganisaties en de regiegroepen administratief hun zaken wel op orde dienen te hebben. Sowieso een goede zaak omdat zij namens, en in het belang van de inwoners van het gebied handelen.

Meerdere bewonersorganisaties

Wanneer binnen een bestuurlijk aangewezen gebied meerdere bewonersorganisaties actief zijn, dan zullen zij eerst moeten proberen om zodanig samen te werken, dat er één subsidieontvanger is. De gemeente kan in dit proces een bemiddelende rol spelen. Mocht de samenwerking niet lukken, dan wordt het bedrag voor organisatiekosten (EUR 10.000,-) en/of voor activiteiten verdeeld op basis van het inwoneraantal dat een bewonersorganisatie vertegenwoordigt. Als er meerdere infowinkels/steunpunten in een actiegebied zijn, is voor elke vestiging EUR 10.000,- beschikbaar voor de huisvestingskosten.

Geschillencommissie

Verschillende belangen kunnen tot conflicten leiden, bijvoorbeeld als er meerdere bewonersorganisaties actief zijn, die samen niet tot overeenstemming komen. Voor het oplossen van dit soort situaties, wordt een geschillencommissie in het leven geroepen. Het besluit van de geschillencommissie is bindend voor de betrokken partijen.