Gemeente Zwolle

Extra mobiele fietsenstalling Rode Torenplein

Zwolse fietsers zijn enthousiast over de inzet van tijdelijke fietsenstallingen door de gemeente op drukke momenten. Zo'n tijdelijke
- mobiele - fietsenstalling zet Zwolle in op momenten dat er veel fietsers naar de binnenstad komen, en wordt opgesteld op plekken die vlakbij de bestemming van de fietsende binnenstadbezoekers ligt. De komende weken blijft de mobiele fietsenstalling op het Grote Kerkplein in gebruik. Bovendien komt er een extra tijdelijke stalling op het Rode Torenplein.

Van die extra stalling op het Rode Torenplein kan bijvoorbeeld tijdens het Thorbeckegrachtfestival op zaterdag 10 september gebruik worden gemaakt. De tijdelijke fietsenstallingen zijn gratis en niet bewaakt.

Gastvrij

Wethouder René de Heer, onder meer verantwoordelijk voor het Zwolse fietsbeleid, legt uit: "Deze zomer houden we een proef met een mobiele fietsenstalling op het Grote Kerkplein. Daar heeft de stalling nu vier zaterdagen gestaan, met name voor het winkelpubliek dat op de fiets naar het centrum komt. Zwolle wil haar gasten zo gastvrij en comfortabel mogelijk ontvangen. Daar hoort ook maatwerk bij als het om parkeren gaat. Dus voldoende stallingsruimte op de plek waar de fietser dat wil, en op de tijdstippen dat het nodig is."

Gewaardeerd

De wethouder: "Uit enquêtes komt nu naar voren dat de extra stallingsplaatsen op het Grote Kerkplein gewaardeerd worden. Bovendien hebben mensen aangegeven dat in de buurt van het Maagjesbolwerk en de kop van de Melkmarkt een extra stalling ook wenselijk is. Aan die vraag voldoen we nu door ook op het Rode Torenplein een tijdelijke stalling te realiseren."

Voordelen

Met de uitbreiding van het aantal plekken door de extra locatie op het Rode Torenplein krijgt de proef met de mobiele fietsenstalling een extra dimensie. "De voordelen van onze mobiele fietsenstalling zijn dat we ze op plekken neer kunnen zetten waar mensen ze ook echt willen, en op tijden dat het ook echt gewenst is. Bijvoorbeeld tijdens evenementen. Dit weekeinde, tijdens de afsluiting van de Zwolse zomerkermis, wordt de mobiele fietsenstalling op het Grote Kerkplein ook op zondag opgesteld. En vanaf zaterdag 27 augustus komt daar de stalling op het Rode Torenplein bij. Op 10 september is het Thorbeckegrachtfestival, bezoekers kunnen dan dus ook gebruik maken van de mobiele stalling op het Rode Torenplein."

Ook op zondag

Uit publieksonderzoek is bovendien gebleken dat gebruikers van de stalling langere openingstijden op prijs stellen. "Daarom laten we de mobiele stallingen nu een dag langer staan, dus zowel de zaterdag als de zondag", aldus de wethouder.

Service

Zwolle laat de proef met de mobiele stallingen tot en met zondag 11 september duren. Daarna wordt beoordeeld of en hoe deze manier van serviceverlening aan de Zwolse fietsers vast onderdeel kan worden van het Zwolse parkeerbeleid. De wethouder: "Uit de cijfers blijkt dat de afgelopen weken de nieuwe, extra stalling steeds meer bezoekers heeft gehad. Logisch: hoe langer de stalling er is, hoe meer mensen deze voorziening weten te vinden. Alle reden dus om nog een aantal weken met de proef door te gaan."