SGP


Actie SGP tegen bezuiniging grotere gezinnen

Minister Kamp van Sociale Zaken wil stevig snijden in het kindgebonden budget. Deze bezuiniging zou vooral de grotere gezinnen treffen: geen kindgebonden budget meer voor het derde kind en de daaropvolgende kinderen.

De SGP accepteert dat niet. In Nederland wonen ongeveer 190.000 gezinnen met lage en middeninkomens die drie of meer kinderen hebben en gebruik maken van het kindgebonden budget. Juist zij hebben het kindgebondenbudget hard nodig.

Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft daarom een amendement ingediend om de bezuiniging op het kindgebonden budget voor grotere gezinnen terug te draaien. In onderstaande tabel wordt weergegeven hoe dit uitpakt ten opzichte van de plannen van minister Kamp en de afgelopen twee jaar. Voor een gezin met vier kinderen betekent het SGP-voorstel een verbetering van 248 euro per jaar en voor een gezin met vijf kinderen 354 euro per jaar. Voor elk volgend kind komt er 106 euro per jaar bij. Omdat er relatief veel kleine gezinnen zijn, kan dit gefinancierd worden met een zeer beperkte verlaging (41 euro) van het bedrag voor het eerste kind.

Hoogte kindgebonden budget (â¬/jaar)

Zie het origineel