Rijksoverheid

Knapen ontvangt Keniaanse parlementaire delegatie

Nieuwsbericht | 19-08-2011

Staatssecretaris Knapen besprak de humanitaire crisis in de Hoorn van Afrika met een delegatie van Keniaanse parlementsleden. Hij prees de Keniaanse autoriteiten voor de opvang van duizenden vluchtelingen en wees op het belang van uitbreiding van het Ifo-vluchtelingenkamp.

De staatssecretaris wees op het belang van structurele oplossingen in de regio zodat vluchtelingen behalve veiligheid ook een toekomst wordt geboden. Kenia speelt ook een belangrijke rol op het gebied van vrede en veiligheid in de regio. "Samenwerking met de Keniaanse autoriteiten bij berechting en detentie van piraten is van groot belang voor de bestrijding van piraterij", aldus Knapen.

Tijdens het gesprek werd ook gesproken over de voorbereidingen van de komende nationale verkiezingen in Kenia in 2012 en de economische betrekkingen tussen Kenia en Nederland. Nederlandse bedrijven hebben veel kennis te bieden op het terrein van voedselzekerheid en water management. Het handelsvolume tussen Kenia en Nederland bedraagt ruim 700 miljoen euro. Het budget voor OS-partnerland Kenia bedraagt bijna 14 miljoen euro. De totale omvang van de Nederlandse OS-financiering (bilaterale hulp, via multilaterale organisaties, NGOs en het bedrijfsleven) is ongeveer 150 miljoen euro. Vooral de Nederlandse investeringen in de land en tuinbouw dragen substantieel bij aan de lokale werkgelegenheid.

Staatssecretaris Knapen ontvangt de Keniaanse parlementaire delegatie