Gemeente Son en Breugel


landschapverbetering

Son en Breugel stimuleert landschapverbetering

De gemeente Son en Breugel gaat, als onderdeel van haar duurzaamheidsbeleid, landschapsverbetering in het agrarisch gebied actief stimuleren. Centraal daarbij staan het stimuleren van de biodiversiteit en de verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving.

Concreet betekent dit dat het college wil dat allerlei landschapselementen als houtwallen, solitaire bomen, kikkerpoelen en dergelijke worden behouden of worden teruggebracht in het landschap. Agrariërs en andere grondbezitters in het agrarisch gebied kunnen een vergoeding krijgen voor de aanleg of het beheer van een dergelijk landschapselement.

Provinciaal Stimuleringskader
De gemeente maakt hiervoor gebruik van het provinciale Stimuleringskader groenblauwe diensten, kortweg StiKa genoemd. In de kadernota heeft de gemeenteraad eerder aangegeven hiervoor vanaf volgend jaar EUR 10.000,- per jaar te willen reserveren. De provincie draagt op basis van StiKa EUR10.000,- bij.
Doel van StiKa is de kwaliteit van een aanzienlijke oppervlakte ecologisch, landschappelijk- en cultuurhistorisch waardevol agrarisch gebied aanmerkelijk te verhogen (ontwikkeling) en duurzaam in stand te houden (beheer). StiKa is vooral bedoeld voor het buitengebied dat niet bij de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur hoort.

Gebiedsuitvoeringsprogramma
Om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden in het agrarisch gebied gaat de gemeente Son en Breugel, samen met de gemeenten Best, Boxtel, Oirschot, Schijndel en Sint-Oedenrode, nog dit jaar een zogenaamd Gebiedsuitvoeringsprogramma opstellen. In dit programma wordt een overzicht gegeven van concrete locaties en maatregelen, zoals bijvoorbeeld houtwallen en kikkerpoelen.