Vilans


Individueel Zorgplan COPD: de kop is eraf!

Als je het mij vraagt kan het implementeren van de Zorgstandaard COPD niet zonder het werken met een individueel zorgplan. Dat merk ik in contacten met zorgverleners en dat komt duidelijk naar voren in de patiëntenversie van de zorgstandaard. Alleen was er tot voor kort nog geen praktisch format voor zorgverleners om samen met hun COPD-patiënten in gesprek te gaan over doelen en plannen. De vraag van Roel Wennekes (huisarts/projectleider COPD, Coöperatie Noordwest Utrecht) aan mij om advies over de regionale implementatie van de zorgstandaard, was voor ons beiden dé aanleiding om hier samen een format voor te maken: `het Individueel Zorgplan COPD'. Co-creatie ten voeten uit!

Co-creatie

Hoe we dat aanpakten? Ten eerste door informatie te verzamelen uit wetenschappelijk onderzoek, uit de patiëntenversie van de zorgstandaard en van andere regionale initiatieven. Daarnaast bouwden we voort op de ervaring van Vilans met de ontwikkeling en implementatie van individuele zorgplannen voor vasculair risicomanagement en diabetes. Bovendien benutten we de verbetersuggesties van de multidisciplinaire teams die deelnemen aan het COPD-project van Roel Wennekes. En om te zorgen dat zij in de praktijk met de eerste patiënten aan de slag konden gaan, ontwikkelden we voor deze teams de training `Zelfmanagement en werken met een individueel zorgplan'. De kop is eraf!

Een ander gesprek

Een praktisch bruikbaar format is niet het enige dat nodig is om van het werken met een individueel zorgplan een succes te maken. Nog belangrijker is volgens mij hoe er in praktijk mee gewerkt wordt. Dat vraagt in veel gevallen een ander type gesprek tussen patiënt en zorgverlener. Dit vraagt tijd en ruimte om ervaring op te mogen doen en gaandeweg bij te stellen. En het vraagt een goede instructie voor zorgverleners, een teamvisie op zelfmanagement en inbedding in de multidisciplinaire zorg. Al met al komt er in de praktijk dus nog wel wat bij kijken.

Betere kwaliteit van leven

Zou het gaan lukken om het Individueel Zorgplan COPD samen verder te ontwikkelen en de komende jaren succesvol in te zetten? En zal het eraan bijdragen dat mensen met COPD beter ziekte-inzicht krijgen, een actievere rol in de eigen gezondheid nemen en uiteindelijk een betere kwaliteit van leven ervaren? Ik hoop het wel, alleen moet ik hier nog even geduld voor hebben...

Tot ziens in 2012!

De komende maanden ga ik eerst maar eens met zwangerschapsverlof. Als ik begin 2012 terugkom is de tijd vast rijp om het ontwikkelde format door te ontwikkelen en breder in te zetten. En bent u dan op zoek naar een voorbeeld van het Individueel Zorgplan COPD om mee aan de slag te gaan? Dan weten we elkaar ongetwijfeld te vinden! Door Marjolein Rebel | 0 reacties
Tags: zelfmanagement, COPD, zorgstandaarden, individuele zorgplannen