Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
19 augustus 2011

Gemeente Deventer breidt verkeersinformatiesysteem DevIS uit Betere informatie voor automobilisten

Waar is het druk op de weg? En waar zijn momenteel werkzaamheden in de gemeente? Het Deventer Verkeersinformatiesysteem DevIS maakt dit inzichtelijk voor de weggebruiker. De proefversie die nu beschikbaar is, laat de verkeersintensiteit en blokkades op de weg zien via internet. Zo kan iedere automobilist eenvoudig de snelste route door Deventer vinden.

De nieuwe functies in DevIS, dat staat voor Deventer Verkeersinformatiesysteem, tonen de weggebruiker een kaart van Deventer. Hierop is aangegeven waar er geplande en ongeplande blokkades op de weg zijn. Dit kunnen werkzaamheden zijn, maar ook de gevolgen van bijvoorbeeld een ongeval. De automobilist kan hierop desgewenst zijn route aanpassen. Ook nieuw in DevIS is de mogelijkheid om de drukte bij de verkeerslichten te zien. Met de nieuwe functionaliteiten is DevIS nog niet klaar, het systeem is nog in ontwikkeling.

Rijtijd
Deventer werkt aan een uitgebreid systeem om automobilisten te informeren. Dit startte in juni met de plaatsing van een elektronisch informatiepaneel voor de rotonde op de N348/Raalterweg. Dit bord gaat na voltooiing van de Siemelinksweg de rijtijd aangeven naar de A1 via twee verschillende routes. Nu wordt het ingezet als ondersteuning van de omleidingsroute Siemelinksweg. Het doel van het verkeersinformatiesysteem is het bevorderen van de verkeersdoorstroming en het voorkomen van onnodig doorgaand verkeer door de binnenstad van Deventer.

Verkeersregelinstallaties zijn de basis van DevIS. Momenteel zijn 32 van de gemeentelijke verkeersregelinstallaties op DevIS aangesloten. Iedere 5 minuten krijgt dit systeem informatie over het verkeer. DevIS speelt in op actuele verkeersprocessen. Als er bijvoorbeeld een brug open staat of bij calamiteiten op de A1, kan DevIS een alternatieve route aanbieden. Verkeersinformatie uit DevIS verschijnt automatisch op de website http://deventerbinnenbereik.deventer.nl. Met deze informatie wil Deventer het verkeersproces positief beïnvloeden en een gastvrije stad zijn.

Parkeersysteem en informatiepanelen
Op termijn gaat DevIS ook automobilisten helpen die een parkeerplaats zoeken. Het nieuwe Parkeer Verwijs Systeem Dev-P wordt dan onderdeel van DevIS. Ook komen er meer stadsinformatiepanelen met verkeers- en parkeerinformatie, omleidingen en algemene informatie. DevIS geeft inzicht in verkeersprocessen. Hierdoor kan de gemeente beter inspelen op de behoefte van de gebruikers. Dat is goed voor de veiligheid en de bereikbaarheid van de stad en regio. De invoering van DevIS is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van Provincie Overijssel.