Stichting Biologica


IFOAM standpunt nanotechnologie


* Professional

De IFOAM heeft een standpunt ingenomen over het gebruik van nanotechnologie in de biologische landbouw. De IFOAM maakt een duidelijk onderscheid tussen nanodeeltjes die toevalligerwijs bij de productie van levensmiddelen ontstaan en stoffen die opzettelijk gemaakt zijn in nano-vorm. Haar standpunt richt zich op deze laatste groep.

De IFOAM uit haar zorgen over de productie en gebruik van nano-deeltjes in bijvoorbeeld voedsel, inputs, verpakkingen en oppervlaktebehandelingen. Veel is nog onbekend over de eigenschappen van stoffen in nano-grootte en er zijn geen mechanismen die de veiligheid controleren en toelating van nanodeeltjes reguleren. Om deze stoffen dan toe te laten in de biologische sector zou in strijd zijn met het IFOAM beginsel van Zorg, zorg voor gezondheid en welzijn van huidige en toekomstige generaties.

IFOAM beveelt aan dat nano-deeltjes worden verboden in biologische productie. Ook roept ze op tot een moratorium op de commerciële productie van voedsel en grondstoffen die bewust geproduceerde nanomaterialen bevatten, totdat duidelijke regels zijn vastgesteld die garanderen dat deze stoffen op hun eigen specifieke kwaliteiten en risico's worden beoordeeld.
Het standpunt kunt u hier vinden:
http://www.ifoam.org/press/positions/nanotechnology.html »