Vilans


Samenredzaamheid of: de kracht van het sociale netwerk

Laatst kwam de vraag weer voorbij. Komt het bij de ondersteuning van ouders met een verstandelijke beperking nog vaak voor dat de professionele zorg de krachten van het sociale netwerk links laat liggen? Mijn antwoord is dan: `Ja, helaas wel'. Ik vind dat een gemiste kans.

Mensen hebben mensen nodig

We hebben allemaal mensen om ons heen aan wie we onze twijfels en vragen voorleggen, met wie we letterlijk en figuurlijk `meeleven'. We hebben elkaar nodig. Samenredzaamheid, zoals publicist Pieter Hilhorst dat zo mooi noemt. Dat geldt voor iedereen en is van alle tijden en alle culturen. Zeker voor kinderen en ouders in kwetsbare omstandigheden (door een verstandelijke beperking, ziekte of armoede) lijkt deze samenredzaamheid een beter uitgangspunt dan zelfredzaamheid. Het hebben en gebruiken van netwerken is immers de sleutel tot maatschappelijk functioneren. Samenredzaamheid stimuleren, het in kaart brengen en versterken van het netwerk: het ligt zó voor de hand in de hulpverlening. Je zou dan ook denken dat de hulpverlening daar flink op insteekt.

`Ze bemoeien zich al zoveel met me'

Toch valt het in de praktijk tegen. Hulpverleners die bij de cliënt informeren naar het netwerk krijgen vaak als antwoord: `Nee, niemand hoeft ervan te weten' of `Ze bemoeien zich al zoveel met me' of `Er is teveel ruzie, ik wil liever hulp van jou'. En de hulpverlener laat het daarbij of constateert: hier is niemand die iets zinnigs kan betekenen, hier is teveel aan de hand of hier is iedereen beperkt. Ook al is de hulpverlener `systeemgericht' en `netwerk-georiënteerd' geschoold, ook al staat dit in de missie en visie van de organisatie.

Collectief in de war

Hulpverleners lijken collectief in de war, meegenomen door nieuwe inzichten in hun vak en door de actualiteit:

* recht op zelfbeschikking (een cliënt die `nee' zegt tegen zijn netwerk respecteer je)

* angst voor risico's (in geval van veiligheid van kinderen)
* afgaan op wat je zelf ziet (alleen maar incapabele mensen in de familie)

* ervaringen uit het verleden (ik heb al eerder gemerkt dat familie niets kan doen)

Gek genoeg vindt iedereen de eigen kracht van mensen en hun omgeving belangrijk, maar als het om je eigen cliënt gaat, lijkt het anders te liggen. Dan zijn er ineens doorslaggevende redenen om zelf aan de slag te gaan en om andere hulpverleners te consulteren, `ketengeschakeld'. Uiteraard wordt de cliënt daarbij betrokken. We werken immers transparant...

Vergroot de kring

Maar waarom niet eerst de kring van eigen mensen groter gemaakt? De mensen die deel uitmaken van het leven van de cliënt? De opa's en oma's, ooms, tantes, vrienden, buren? Die mensen blijven betrokken en kunnen het verschil maken! Wat bij hulpverleners lijkt te zijn zoek geraakt is het onderscheid tussen een plan maken en hulp bieden. De neiging om hulp te bieden is groot, maar daarmee is er nog geen plan dat op langere termijn soelaas biedt. Ik pleit voor het maken van zulke plannen. Plannen die de persoon in kwestie en het netwerk samen bedenken en waarvoor ze samen de verantwoordelijkheid durven nemen, aangevuld en ondersteund door hulpverleners. Juist als je problemen hebt zijn de mensen om je heen de eerst aangewezenen om je te helpen. Hulpverleners kunnen daarin kunnen motiveren en activeren!

Wettelijk recht

Een plan dat je zelf maakt is trouwens binnenkort een wettelijk recht. Bij een maatregel van jeugdbescherming hebben ouders en kinderen straks het wettelijk recht om eerst zelf een plan te maken voor hun problemen. De Tweede Kamer heeft een daartoe strekkend amendement aangenomen. Maar ook zonder die wet, ook in andere situaties, kunnen we aan de slag. Morgen kunt u als hulpverlener al beginnen om die samenredzaamheid te stimuleren. Wat let u? En als u daar hulp bij zoekt, denk dan eens aan een Eigen Kracht-conferentie. Neem contact met ons op als u daar meer over wilt weten.

Meer informatie vindt u op de website van de Eigen Kracht Centrale Door Lineke Joanknecht | 0 reacties
Tags: kinderwens, sociale netwerken, zelfredzaamheid, ouderbegeleiding, eigen regie