Rijksoverheid

André de Jong overheidscommissaris bij De Nederlandsche Bank

Nieuwsbericht | 19-08-2011

Bij besluit van 18 augustus heeft Minister Jan Kees de Jager van Financiën André de Jong benoemd tot commissaris van overheidswege bij de Nederlandsche Bank.

De commissaris van overheidswege vormt een verbindingsschakel tussen regering en Bank. De commissaris van overheidswege is lid van de Raad van Commissarissen (RvC) en lid van de Bankraad. De Jong volgt drs. T. van de Graaf op die deze functie sinds 1999 vervulde. Van de Graaf is teruggetreden in verband met het verstrijken van zijn termijn.

André de Jong (1953) is sinds 2008 voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Protestants-Christelijk Onderwijs Utrecht (PCOU) en de Willibrord Stichting Daarvoor was hij in diverse functies werkzaam bij het ministerie van Financiën. De laatste vijf jaar als Directeur-Generaal Rijksbegroting.

Hij is afgestudeerd in de Ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Momenteel is André de Jong ook voorzitter van de stedelijke stuurgroep Passend Onderwijs in Utrecht, voorzitter van de task force efficiënte bedrijfsvoering van de VO-raad en lid van de klankbordgroep Compacte Rijksdienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Enkele weken geleden heeft minister De Jager een pakket wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer gestuurd om de governance en cultuur bij DNB te versterken. Onderdeel hiervan is verbreding van het takenpakket, de slagvaardigheid en de deskundigheid van de Raad van Commissarissen (RvC).