Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



Resultaten onderzoeksproject 'Waterkwaliteit op waarde geschat' bekend

Publicatiedatum : 19 augustus 2011

In de Lopikerwaard en vooral in het deelgebied de Keulevaart, worden hoge nutriƫntenconcentraties gemeten. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoeksproject 'Waterkwaliteit op waarde geschat'. Daarmee voldoet de waterkwaliteit niet aan de doelstelling die in de Europese Kaderrichtlijn Water is vastgelegd. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden overlegt nog met de Provincie Utrecht en LTO-Noord welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Conclusie

De conclusie van het onderzoek is dat de veenoxidatie als gevolg van ontwatering voor landbouwkundig gebruik waarschijnlijk een grotere bijdrage levert dan de bemesting in de Keulevaart. Deze en nog andere conclusies van het onderzoek zijn te lezen in de rapportage Monitoring proefsloten Lopikerwaard (pdf) .

Gezamenlijk project

Het waterschap, de provincie Utrecht en LTO-Noord hebben samen gewerkt aan het project. Doel van het onderzoek was ontwikkelingsperspectieven te zoeken voor een duurzame landbouw in relatie tot de verbetering van de waterkwaliteit. Er vond onderzoek plaats naar de oorzaak van de verhoogde concentraties fosfaat en stikstof. Bij drie agrarische locaties is het water een jaar lang intensief bemeten. Daarbij is gekeken of het vooral de veenafbraak, de landbouw of een combinatie van meerdere oorzaken was die een negatieve invloed heeft op de waterkwaliteit?