Gemeente Breda

Bron van besmetting legionellabacterie niet gevonden Twee weken geleden bleek een 54-jarige inwoner van Breda en werknemer van de Gemeente Breda besmet te zijn met een legionellabacterie. Uit onderzoek blijkt dat de besmettingsbron niet in zijn woning en niet op zijn werk is aangetroffen.

In zijn woning en op zijn werk zijn van alle watertappunten waarmee hij in aanraking is gekomen monsters genomen. Deze zijn onderzocht op aanwezigheid van de legionellabacterie. Het onderzoek toont aan dat er in zijn woning geen legionella is aangetroffen. Het onderzoek laat zien dat bij de gemeente Breda een lage concentratie legionella is aangetroffen. Overigens is dat van een ander type dan waar de 54-jarige Bredanaar mee is besmet. De watertappunten waar de legionella is aangetroffen, worden doorgespoeld. Er zijn nieuwe monsters genomen, de resultaten hiervan zijn over twee weken bekend.

Legionella

Legionellabacteriƫn komen wereldwijd voor. Besmetting ontstaat in ruimtes waarin water verneveld wordt (zoals een doucheruimte); daarbij kan de bacterie in de lucht komen en ingeademd worden. Besmetting met de bacterie - ook wel veteranenziekte genoemd - kan een longontsteking veroorzaken. Mensen kunnen elkaar niet besmetten met de legionellabacterie.