CDA


CDA: baseer belasting op werkelijke WOZ waarde
vrijdag 19 augustus 2011

Door te hoog vastgestelde WOZ waarden van woningen betalen sommige huiseigenaren teveel belasting. CDA Tweede Kamerleden Omtzigt en Van Bochove hebben hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Weekers.Â

Huiseigenaren betalen belasting op basis van de WOZ waarde van een woning. Dat is een prima basis om evenredig belasting te heffen. De WOZ waarde staat immers vast. Als het te hoog is kun je er bezwaar tegen maken, waarna er correctie kan plaatsvinden.

Toch kan het in twee situaties behoorlijk scheef lopen. Als je een woning verhuurt en hij valt onder huurbescherming, dan mag je een maximum huur in rekening brengen. Vooral in een schaarse woningmarkt kan dat betekenen dat de netto huur ongeveer net zo hoog is als de belasting die je moet betalen via box 3 van de inkomstenbelasting. Dan houd je dus elk jaar helemaal niets over aan de verhuur van je huis, tot in lengte van jaren. Groot onderhoud, waar de eigenaar verantwoordelijk voor is, kan er zelfs toe leiden dat je er als verhuurder geld op toe moet leggen. Dat kan volgens het CDA niet de bedoeling zijn.

Een soortgelijk probleem kan zich voordoen bij de erfbelasting. Als je een huis erft, waarvan de WOZ waarde veel hoger is dan de waarde die je ervoor kunt krijgen, dan moet je toch erfbelasting betalen over de WOZ waarde. Die erfbelasting kan oplopen tot 40%. Het CDA vindt dat je dan een nieuwe WOZ beschikking moet kunnen aanvragen, zodat je belasting betaalt over de werkelijke waarde van de woning.

Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor omdat huizenprijzen dalen, huizen niet gesplitst mogen worden of huizen in verhuurde staat geërfd worden en dus minder waard zijn. Ook bij serviceflats is de WOZ waarde vaak fors hoger dan de verkoopwaarde.

Het CDA vindt dat de belasting gebaseerd moet zijn op de echte waarde van de woning en vraagt daarom aan staatssecretaris Weekers om de regels daarvoor aan te passen.