Openbaar Ministerie

Verdachten van grootschalige verduistering auto's ook verdacht van deelname aan criminele organisatie

19 augustus 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag verdenkt de vier mannen die eerder deze week werden aangehouden op verdenking van grootschalige verduistering van auto's inmiddels ook van deelname aan een criminele organisatie. Het viertal stond vandaag voor de rechter-commissaris die drie van de vier verdachten voor 14 dagen in bewaring stelde. De vierde verdachte wordt heengezonden maar blijft wel verdachte in de zaak.

Op dinsdag 16 augustus 2011 hield Politie Hollands Midden de vier mannen tussen de 21 en 23 jaar uit Alphen aan den Rijn aan. Zij worden ervan verdacht dat zij sinds begin dit jaar in georganiseerd verband door het hele land auto's huurden en die van valse kentekenplaten voorzagen. Hierna werden de auto's doorverkocht voor bedragen tussen de tienduizend tot vijftienduizend euro. Vervolgens deden de huurders in een aantal gevallen valse aangifte van diefstal van de huurauto. Om hoeveel auto's het
precies gaat wordt nog onderzocht.

De zaak kwam aan het licht toen de kopers van de huurauto's ontdekten dat zij in het bezit waren van een verduisterde auto. Het politieonderzoek leidde naar de vier Alphenaren. Zij konden op 16 augustus worden aangehouden. Naast verduistering en deelname aan een criminele organisatie, wordt de verdachten ook valsheid in geschrifte en oplichting ten laste gelegd.