Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Historische samenwerking voor promotie groenten in Duitsland

De EHEC crisis is voorbij. Maar de nasleep is nog steeds voelbaar. Sinds de crisis is de consument verse groenten gaan wantrouwen. Onterecht zo is inmiddels gebleken. Daarom introduceerden Het Duitse Landbouwministerie en 5amTag in samenwerking met de Duitse telersorganisatie BVEO, het Belgische Flandria en GroentenFruit Bureau een nieuwe promotiecampagne in Duitsland genaamd `Gemüse in Deutschland, Sicher und Gesund'.

Tijdens een persbijeenkomst nabij de Berlijnse Brandenburger Tor introduceerde Staatssecretaris van het Duitse ministerie van landbouw dr. Robert Kloos een nieuwe folder `Gemüse in Deutschland, Sicher und Gesund'. Deze folder is mede gefinancierd door de Duitse overheid en wordt via de Duitse levensmiddelenindustrie aan de Duitse consument in een miljoenenoplage beschikbaar gesteld.

"Verse groenten zijn in Duitsland natuurlijk veilig en gezond," aldus Kloos. "de goede samenwerking met onze Europese buurlanden Nederland en België dragen bij aan een voedselveilig product. Want in Duitsland, Nederland en België wordt met goede controlesystemen ervoor gezorgd dat er veilig product op de Duitse markt beschikbaar is."

Duitser positiever
Onlangs bleek uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw en GroentenFruit Bureau dat de waardering van Duitse consumenten voor Nederlandse tomaten, komkommers en paprika's na de EHEC-crisis verder is toegenomen. Voor het eerst scoren de vruchtgroenten gemiddeld een zes. Daarmee heeft de positieve trend van de afgelopen drie jaar zich ook tijdens na EHEC-crisis voortgezet.

Gecontroleerde Klasse
Nog tijdens de crisis introduceerden de Nederlandse verkooporganisaties een nieuw ketenkwaliteitslabel `Gecontroleerde Klasse'. Dit label markeert duidelijk de betrouwbaarheid van groenten aan de hand van zeven kwaliteitsprincipes die de telers zichzelf hebben opgelegd. Het label is ontwikkeld door GroentenFruit Bureau en beschrijft de geborgde werkwijze op het gebied van veiligheid, versheid, natuurlijkheid, duurzaamheid, vakmanschap, beschikbaarheid en smaak. Tijdens de bijeenkomst sprak Willem Baljeu als voorzitter van GroentenFruit Bureau. Baljeu: "veiligheid is voor de Nederlandse producten stevig verankerd. Het gaat immers om de veiligheid van consumenten. Er wordt gewerkt volgens de strengste richtlijnen waaronder de kwaliteitssystemen Globalgap en QS."