Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)
Historische samenwerking voor promotie groenten in Duitsland
De EHEC crisis is voorbij. Maar de nasleep is nog steeds voelbaar.
Sinds de crisis is de consument verse groenten gaan wantrouwen.
Onterecht zo is inmiddels gebleken. Daarom introduceerden Het Duitse
Landbouwministerie en 5amTag in samenwerking met de Duitse
telersorganisatie BVEO, het Belgische Flandria en GroentenFruit Bureau
een nieuwe promotiecampagne in Duitsland genaamd `Gemüse in
Deutschland, Sicher und Gesund'.
Tijdens een persbijeenkomst nabij de Berlijnse Brandenburger Tor
introduceerde Staatssecretaris van het Duitse ministerie van landbouw
dr. Robert Kloos een nieuwe folder `Gemüse in Deutschland, Sicher und
Gesund'. Deze folder is mede gefinancierd door de Duitse overheid en
wordt via de Duitse levensmiddelenindustrie aan de Duitse consument in
een miljoenenoplage beschikbaar gesteld.
"Verse groenten zijn in Duitsland natuurlijk veilig en gezond," aldus
Kloos. "de goede samenwerking met onze Europese buurlanden Nederland en
België dragen bij aan een voedselveilig product. Want in Duitsland,
Nederland en België wordt met goede controlesystemen ervoor gezorgd dat
er veilig product op de Duitse markt beschikbaar is."
Duitser positiever
Onlangs bleek uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw en
GroentenFruit Bureau dat de waardering van Duitse consumenten voor
Nederlandse tomaten, komkommers en paprika's na de EHEC-crisis verder
is toegenomen. Voor het eerst scoren de vruchtgroenten gemiddeld een
zes. Daarmee heeft de positieve trend van de afgelopen drie jaar zich
ook tijdens na EHEC-crisis voortgezet.
Gecontroleerde Klasse
Nog tijdens de crisis introduceerden de Nederlandse verkooporganisaties
een nieuw ketenkwaliteitslabel `Gecontroleerde Klasse'. Dit label
markeert duidelijk de betrouwbaarheid van groenten aan de hand van
zeven kwaliteitsprincipes die de telers zichzelf hebben opgelegd. Het
label is ontwikkeld door GroentenFruit Bureau en beschrijft de geborgde
werkwijze op het gebied van veiligheid, versheid, natuurlijkheid,
duurzaamheid, vakmanschap, beschikbaarheid en smaak.
Tijdens de bijeenkomst sprak Willem Baljeu als voorzitter van
GroentenFruit Bureau. Baljeu: "veiligheid is voor de Nederlandse
producten stevig verankerd. Het gaat immers om de veiligheid van
consumenten. Er wordt gewerkt volgens de strengste richtlijnen
waaronder de kwaliteitssystemen Globalgap en QS."