Openbaar Ministerie

Gevangenisstraf geëist voor oplichten bejaarden

19 augustus 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

De man (42) en de vrouw (32) worden ervan verdacht in de periode 3 mei 2010 tot 7 februari 2011 een groot aantal oudere mensen te hebben opgelicht. De slachtoffers wonen in Arnhem en Apeldoorn en kleinere plaatsen rondom Arnhem en Apeldoorn.

De verdachten zouden oudere mensen telefonisch hebben benaderd en kwamen vervolgens aan de deur met een smoes over onveiligheid of pinpasfraude. Hierbij deden zij zich voor als politieambtenaren of bankmedewerkers. Op die manier wisten zij het vertrouwen van de mensen te wekken en/of de mensen zo te intimideren dat zij bankpassen en bijbehorende pincodes afgaven. Vervolgens namen zij geld op en/of deden aankopen met de pinpassen en bijbehorende codes. Slachtoffers werden hierdoor voor grote bedragen benadeeld.

Slachtoffers

In totaal zijn 33 aangiften onderzocht. Daarvan zijn 25 oplichtingszaken tenlaste gelegd aan de man en 19 aan de vrouw. De overige aangiften zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Het jongste slachtoffer in deze zaak is 63 jaar oud, het oudste slachtoffer is 93 jaar. Eén slachtoffer, een man van 86 jaar oud, is tweemaal opgelicht en er is nog een derde keer een poging gedaan. De totale schade van alle slachtoffers in deze zaak is EUR 81.143.

Aankopen

Daarnaast worden de beide personen ervan verdacht dat zij in dezelfde periode 79 winkels/bedrijven één of meerdere keren hebben opgelicht doordat betaald werd met de buitgemaakte pinpassen, waarbij de verdachten zich dus voordeden als degenen die gerechtigd/gemachtigd waren om van die pinpassen gebruik te maken. Er zijn onder andere horloges, veel babyspullen, kleding en elektronische apparatuur gekocht. Ook is ermee getankt.

Eis

De officier van justitie heeft op zitting aangegeven het zeer ernstig te vinden dat juist oudere mensen, een zeer kwetsbare groep in onze samenleving, opgelicht worden. Daarnaast is het een zeer omvangrijke zaak, een lange reeks van oplichtingen met zeer veel slachtoffers en grote schade. De officier van justitie heeft tegen de man 4 jaar gevangenisstraf waarvan één jaar voorwaardelijk geëist (met een proeftijd van 2 jaar). De vrouw hoorde een eis van 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk eisen (met een proeftijd van 2 jaar).
Voor de slachtoffers zijn voorafgaande aan de rechtszitting slachtofferbijeenkomsten geweest. Meerdere slachtoffers hebben zich gevoegd in het strafproces om hun schade vergoed te krijgen.